Tip na november: Retrospomienka na 17. november 1989 v Bratislave

BRATISLAVA – Pozývame Vás na retro oslavy “Nežnej revolúcie” a spomienkové podujatia, ktoré sa uskutočnia v dňoch 16. a 17. novembra 2018. Jedným s podujatí je aj Spomienka na pochod študentov v novembri 1989, ktorá sa uskutoční v piatok 16. novembra 2018 o 11:00 v priestoroch pri pamätnej tabuli študentského pochodu na budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave.

O deň neskôr, v sobotu 17. november 2018, Vás Bratislavský samosprávny kraj spolu s Ústavom pamäti národa pozýva na Víkend zatvorených hraníc, ktorý sa uskutoční od 10:00 do 18:00 a obyvateľom i návštevníkom Devínskej Novej Vsi pripomenie totalitnú atmosféru na hraniciach. Dozviete sa niečo viac aj o praktikách pohraničnej stráže a smutnom paradoxe železnej opony, kedy vojak pohraničnej stráže stál na stráži s puškou namierenou proti vnútornému nepriateľovi. Pripomeniete si dobu, kedy bola možnosť slobodne vycestovať zakázaná a štátna hranica bola zatvorená, ale aj okamihy, keď sme so sviečkami vykročili za slobodou. V tento deň sa cez hranice na Cyklomoste slobody nedostane nikto bez výjazdnej doložky.

Program:
10:00 Osadenie hraničných závor pripomínajúcich železnú oponu
10:00 – 17:00 Rozdávanie „výjazdných doložiek“, ktoré slúžili ako zvláštne povolenie v dobe komunistickej totality a bez ktorého nebolo možné prekročiť československé štátne hranice
17:00 Spomienka na obete železnej opony

Ďalším nemenej zaujímavým podujatím sú retro oslavy “Nežnej revolúcie alebo spomienka na 17 november 1989”,  ktoré začínajú v sobotu 17. novembra 2018 o 14:00 vo Svätom Jure pokračujú spanilou jazdou žltobielej VB-kolóny do Bratislavy, na Námestie Eugena Suchoňa kde bude program o 16:00 pokračovať spomienkovou akciou a výstavou historickej techniky.

Autor: Patrik Špačinský

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.