Návraty: Veľkonočné jazdy TREŽ s príchuťou folklóru

IMG_5090TRENČIANSKY KRAJ – V nedeľu 20. apríla 2014 sa po nepoužívanej trati ŽSR č. 122 do Trenčianskych Teplíc opäť vydala súprava troch električiek radu 411. Postarali sa o to členovia neziskovej organizácie Trenčianska elektrická železnica, ktorí pre všetkých domácich i cezpoľných návštevníkov pripravili veľkonočné jazdy s električkou.

Príjemné jarné počasie prilákalo na túto akciu množstvo cestujúcich. Prvý odchod električiek bol už tradične o 13:00, no veľkonočná pozvánka na jazdy TREŽ svietila na informačnej tabuli už od rána. A hoci sme boli plnší ako býva pri prvej jazde zvykom, na nástupných zastávkach k nám bez problémov pristúpili ďalší cestujúci. Približne 20 minútovú jazdu električkou nám spríjemnil hráč na staré hudobné nástroje Matej Beňo, ktorý nám striedavo zahral na dudách, fujare i píšťalke. A keď som k tomu pridal aj Pavol Jurček so svojou povestnou harmonikou, o dobrú náladu rozhodne nebola núdza. Veď napokon posúďte sami.

 

 

IMG_9733
Veľkonočná pozvánka na jazdy TREŽ

Po príchode do Trenčianskych Teplíc sa ľudia mohli poprechádzať po rozsiahlom kúpeľnom parku, alebo si zakúpiť vynikajúce kúpeľné oblátky a to nie hocijaké. A tí čo ostali na stanici si mohli za pomoci starých hudobných nástrojov a harmoniky zaspievať známe ľudové piesne. No ako dodáva jedna z cestujúcich, nezabudlo sa ani na tých najmenších. „Bolo to spojené s vajíčkami v Tepliciach. Deti ktoré prišli na električku do Teplíc, mohli prísť zbierať vajíčka na námestie. Mali za to kindervajíčka, ktoré vyhralo každé dieťa.“

IMG_5041
Kto ostal na stanici, mal o dobrú náladu postarané

O 13:40 sme sa vydali na cestu späť do Trenčianskej Teplej, kde mohli cestujúci navštíviť tamojšie električkové depo, v ktorom čakalo na návštevníkov zopár noviniek. Na modulovom koľajisku, ktoré sa od fašiangov nachádza na novom mieste, pribudol historický autobus Karosa ŠD 11 a na nákladnom automobile prechádzajúcom obcou ste mohli zazrieť historickú električku M 24.0.

P4202967
Karosa ŠD 11 čaká na príchod pravidelného parného vlaku

Auto-moto nadšencov zase zaujal vystavený Manet S125 typ 03 ktorý je prechodovým typom medzi Manetom S100 a Tatranom pokračuje jeho majiteľ Martin Bielik: „Získali sme ho v 92. roku, v 95. sme ho pomohli opraviť v takom stave ako je a v 98., 99. som ho odhlásil, čiže teraz je bez ŠPZ-tky. Ale našťastie som teraz kúpil novú, ktorú zrekonštruujem a už bude aj s číslami.

 

 

P4203015
Manet S125 typ 03 ako jeden z nových prírastkov električkovom depe

No vidieť ste mohli aj starú Škodovku, ktorá na ďalšej akcii ukončí svoju púť. „V depe som s ňou začínal, v depe s ňou aj skončím„, prezrádza riaditeľ TREŽ Dušan Nosáľ a dodáva, že tento zmodernizovaný automobil bude súčasťou sprievodného programu. Ale nepredbiehajme udalosti.

P4202969
Táto modernizovaná Škodovka má už svoj osud zrátaný

Popoludní nasledovali ešte ďalšie dve jazdy do Trenčianskych Teplíc, ktoré boli tak isto s príchuťou folklóru. Veľkým prekvapením bol posledný príchod do Teplíc, kde na nás čakal dav cestujúcich. No v trojsúprave bolo dosť miesta pre všetkých.

IMG_5080
Dav cestujúcich v Trenčianskych Tepliciach

A ako hodnotia túto akciu tí pre ktorých bola určená? „Veľmi sa mi páči dnešná akcia. Sprievodný program je úžasný. Chodievam sem pravidelne každých 15 rokov. Ale odteraz budem chodiť úplne pavidelne. A na Floriána si prídem pozrieť aj naše hasičské auto ilavské, ktoré voláme Máňa. Okrem neho však máme aj Aviu, Trambus a Volkswagen Pasat Combi ročník 86„, hovorí jeden z cestujúcich a člen z neďalekého dobrovoľného hasičského zboru. „Pekné počasie a kultúrny program? Pekne spievali, takže sa rozhodne oplatilo prísť„, dodáva jedna z pravidelných cestujúcich.

 

 

IMG_5092
Spokojní návštevníci

Ďalšie jazdy trenčianskoteplickej električky budú ladené vo sväto floriánskom duchu. A keďže svätý Florián je patrónom hasičov, súčasťou sprievodného programu bude aj výstava historických hasičských vozidiel a pre všetkých návštevníkov bude pripravené aj malé občerstvenie. Veď napokon kliknite na našu pozvánku a dozviete sa viac.

Tak teda šibi ryby mastné ryby… a príjemné a pohodové jazdy pravidelnými vlakmi na netradičné jazdy trenčianskoteplickou električkou.

Text: Jaroslav Filo
Foto: Jaroslav Filo, Juraj Ševčovič a Pavol Jurček
Audio: Jaroslav Filo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.