Tip na víkend: S Albatrosom po zmodernizovanej trati do Dunajskej Stredy

BRATISLAVA – Z príležitosti ukončenia modernizácie železničnej trate Bratislava – Dunajská Streda Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a Železnice Slovenskej republiky uvedú v sobotu 10. decembra 2011 slávnostne do užívania zmodernizovanú trať.

Právo prvej jazdy bude mať historická parná lokomotíva Albatros 498.104, ktorá v rámci špeciálnej jazdy bezplatne odvezie záujemcov z Bratislavy hlavnej stanice do Dunajskej Stredy a späť. Pred odchodom vlaku nielen pre deti vystúpia priamo na prvom nástupišti Mária Podhradská a Richard Čanaky so svojim programom.

Program:
09:45
Pristavenie parného vlaku Albatros 498.104 na prvé nástupište Bratislavy, hlavnej  stanice
10:00Vystúpenie: Mária Podhradská a Richard Čanaky deťom – Spievankovo
10:30Krátke príhovory 1. podpredsedu vlády a ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Jána Figeľa a  generálneho riaditeľa ŽSR Vladimíra Ľuptáka pri príležitosti obnovy trate Bratislava – Dunajská Streda
10:40 – Priestor pre improvizovaný tlačový brífing
10:50Odchod parného vlaku Albatros z Bratislavy, hlavnej stanice
11:15Príchod vlaku do Kvetoslavova
11:30Odchod vlaku z Kvetoslavova
11:50Príchod vlaku do Dunajskej Stredy
12:20Odchod vlaku z Dunajskej Stredy
13:30Príchod vlaku do Bratislavy, hlavnej stanice

PRIEBEH REKONŠTRUKCIE TRATE

Rekonštrukčné a výlukové práce na železničnej trati v 35 km dlhom úseku Podunajské Biskupice – Dunajská Streda boli ukončené 5. decembra 2011. Obnovenie železničnej dopravy v tomto úseku začína dňa 8. decembra 2011 pre nákladnú dopravu, osobná doprava začne v úseku premávať zároveň so spustením nového GVD a to 11. decembra 2011. V dôsledku rozsiahlej rekonštrukcie bola v tomto úseku úplne vylúčená osobná aj nákladná železničná doprava od 19. septembra 2011 – osobné vlaky boli nahradené autobusmi, ktoré zabezpečila Železničná spoločnosť Slovensko, a. s.

Výsledkom rekonštrukcie je zásadné zlepšenie kvality, rýchlosti a komfortu cestovania pre verejnosť, ako aj významné rozšírenie priepustnosti trate pre nákladnú dopravu.

ŽSR sa rozhodli pristúpiť k rozsiahlej rekonštrukcii z dôvodu, že význam tejto trate v posledných rokoch značne rastie. Uvedený úsek sa stal jedným z najfrekventovanejších a najvyťaženejších v rámci celého Slovenska. Je to spôsobené zvýšeným záujmom o každodenné cestovanie z okolitých oblastí do Bratislavy a späť, keďže sa tu v posledných rokoch zvýšil počet obyvateľov. Zároveň sa na tejto trati realizuje intenzívna nákladná doprava do kontajnerového prekladiska v Dunajskej Strede a je tu predpoklad ešte väčšieho využitia pre nákladnú dopravu. Uvedená trať sa tak stáva pre celý región strategickou spojnicou a má ambíciu byť alternatívou k v posledných rokoch problematickej cestnej doprave v danom úseku.

Od 4. marca 2012 by v zmysle platnej zmluvy s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky mal začať v úseku Bratislava – Dunajská Streda – Komárno poskytovať svoje služby nový osobný prepravca – spoločnosť RegioJet. Komplexnú rekonštrukciu traťového úseku ŽSR realizovali z vlastných zdrojov, celkové náklady sú vo výške 10 850 023,04 EUR bez DPH . Pracovalo sa nepretržite, aj počas sobôt a nedieľ.

Zdroje: Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR; Železnice Slovenskej republiky
Foto na titulke: Peter Vodička

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.