Osud bratislavskej M 131 je nejasný

Motorový vozeň M 131 na železničnej stanici Bratislava - LamačBRATISLAVA – Tento historický motorový vozeň M 131, prezývaný Hurvínek, minimálne 5 rokov stojí na železničnej stanici Bratislava Lamač. Vlastníkom by mala byť  firma Slovenské tunely. Táto firma sa však o tento vzácny exponát vôbec nestará. Motorový vozeň by potreboval značnú rekonštrukciu. Je zdevastovaný, posprejovaný vandalmi,  bez okien a celý hrdzavý. Otázkou je, či Múzejno-dokumentačné centrum ŽSR o tomto vozni vie a či sa s ním nechystá niečo urobiť. Ak sa ho totiž nepodarí zachrániť, za chvíľu pravdepodobne skončí v šrote a to by bola veľká škoda.

Vývoj motorových vozňov s označením M 131.1 sa začal už počas druhej svetovej vojny v centrálnej konštrukčnej kancelárii spoločnosti Ringhoffer-Tatra v Prahe. Cieľom prác bolo vytvoriť jednoduchý motorový vozeň pre osobnú dopravu na lokálnych tratiach a tým prispieť k rýchlej obnove vojnou zničeného vozidlového parku ČSD. Prvý motorový vozeň M 131.101 bol firmou Tatra Kopřivnice dodaný dňa 20.5.1948. ČSD dostalo celkovo 549 kusov motorových vozňov typu M 131.1, pričom posledný M 131.1549 bol do prevádzky zaradený dňa 1.6.1956 v Plešivci.

M 131-ky boli typickým motorovým vozňom našich lokálok v minulosti. Vyznačovali sa jednoduchosťou a spoľahlivosťou, vďaka čomu boli u personálu i cestujúcej verejnosti obľúbené. Dostali mená ako „Hurvínek“, či „Stotridsaťjednotka“. Do dnešných čias sa zachovalo niekoľko exemplárov, ako u nás, tak aj v Čechách a na Morave. Väčšinou sú v starostlivých rukách rôznych spolkov, prípadne bezpečne deponované čakajú na svoje znovuzrodenie.. Na Slovensku sú v súčasnosti prevádzkyschopné dve vozidlá a to M 131.1125 v Haniskej pri Košiciach a M 131.1053 v opatere členov Klubu historickej techniky pri rušňovom depe vo Zvolene.

Avšak M 131 na lamačskej stanici je jasným príkladom toho, že na Slovensku je kopec historických vozidiel o ktoré nikto nejaví záujem. Takéto vozidlá by určite obohatili zbierkový fond nejedného železničného klubu, namiesto toho však väčšinou končia v šrote.

Autor: Jaroslav Filo

Text a foto: Jaroslav Filo a Patrik Špačinský

Zdroj: KHT ZVOLEN

Aktuálne: Ľady sa pohli ďalej a táto M 131 sa v najbližšej dobe začne rekonštruovať. Viac sa dočítate TU.

Komentárov

  1. Máte o tomto voze velmi špatné informace. Tento motorový vůz resp. vůz typu Ui, na který byl později přestavěn, byl odpordán firmou Bratislavské tunely Lamač právě v srpnu tohoto roku do našich sbírek.

    Tento vůz bude renovován, a právě v nejbližších dnes, bude převezn na své nové působiště. Pokud chcete vědět více o tomto voze, kontaktujte nás prosím na emai mdt.slany@seznam.cz

    S Pozdravem Milan KOkstein – prezident Muzea Dopravní Techniky o.s.

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.