Bratislavská M 131 sa dočkala svojej rekonštrukcie

M 131Zdá sa, že na svete je ešte stále mnoho ľudí, ktorí robia pre záchranu historických vozidiel naozaj všetko. Platí to aj v prípade historického motorového vozidla M 131.1470 „Hurvínek“ dlhodobo odstaveného v areáli ŽST Lamač.

Keď sme pátrali po osude tohto motorového vozňa, podarilo sa nám zistiť iba toľko, že by mal patriť firme Slovenské tunely. Dnes sa nám však ozvalo Múzeum historickej techniky o. s. a prinieslo nám zaujímavé informácie o tomto historickom vozni.

Múzeum historickej techniky v tomto roku odkúpilo tento motorový vozeň od Slovenských tunelov, zároveň však museli sprevádzkovať aj lokomotívy T211.0 a T212.0. Okrem spomínaného hruvínka je vo zbierkach múzea lokomotíva T 444.0 čakajúca na sprevádzkovanie a Karosa B 732 #1654, ktorá reprezentuje túto radu na historických akciách.

Tento motorový vozeň bude v najbližšej dobe prevezený do Českej republiky, kde sa začne s jeho generálnou rekonštrukciou. Ako sme sa dozvedeli v roku 2006 ho istý spolok bez súhlasu majiteľa začal rozoberať. Našťastie sa na to do 45 minút prišlo a dotyční stačili odniesť iba kľuky – páky na riadenie, náhony na rýchlomer, poničiť obidva rýchlomery zn. Teloc a demontovať hlavu valce od kompresoru a rozbiť jedno okno. Múzeu historickej techniky sa do zbierok podarilo dostať tiež motorový vozeň m 131.1380, ktorý bol ako búda na záhrade (pravdepodobne ide o prvú M 131.1 vyradenú po nehode v Československu), ktorá bude slúžiť na náhradné diely pre M 131.1470.

Sme radi, že sa tento motorový vozeň nakoneic podarilo zachrániť. Je však smutné, že o tento motorový vozeň neprejavil záujem žiadny z bratislavských, či slovenských železničných klubov, ale české Múzeum historickej techniky. Vyzerá to tak, že česi si svoju históriu vážia oveľa viac ako slováci.

Osud tohto motorového vozňa  budeme pre Vás sledovať aj naďalej a o aktuálnych informáciách Vás budeme včas informovať.

Pozrite si aj:

Osud Bratislavskej M 131 je nejasný

Autor:  Jaroslav Filo

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.