Zaprášené projekty 18: Nerealizovaný prototyp električky KT8C5

kt8c5-01Električkový vozeň typu KT8C5 mal byť osemnýpravovým trojčlánkovým električkovým vozom, určeným pre obojsmernú premávku. Električkové vozy mali byť preváddzkované samostatne, alebo spriahnuté do súprav s  dvomi vozňami, ovládaných z jednoho riadiaceho stanovišťa. K realizácii aspoň jedného prototypu však nikdy nedošlo.

• Podvozok

Voz má dva podvozky vonkajší a dva vnútorné, odlišujúce sa prevedením kolébek a uložením skrine vozu. Podvozky sú dvojnápravové, dvojmotorové, s vnútorným rámom a dvojitým vypružením.
Nápravové ložiská sú uložené v kyvných ramenách, na ktorých sú umiestnené pružiny primárneho vypruženia rámu podvozku.
Sekundárne vypruženie kolébky podvozku je tvorené ocelovými pružinami, ktoré sú doplnené pružnými dorazmi a hydraulickými tlmičmi.
Prenos výkonu od trakčného motoru na nápravu sa uskutočňuje kĺbovým hradeľom a nápravovou prevodovkou. Podvozok je vybavený tromi nezávyslými druhmi bŕzd. Prevádzková brzda je elektrodynamická rekuperačná brzda. Pri jej použití pracujú trakčné lektromotory v generátorickom režime a získaná energia sa vracia späť do napájacej siete, alebo je marená v brzdových odporniciach. Ak je účinok elektrodynamickej brzdy nefektívny, samočinne sa uvádza do činnosti zaisťovacia mechanická trecia kotúčová brzda s elektrohydraulickým ovládáním uložená na hriadeli trakčného motoru. Pri tejto brzde je brzdné síla vyyvodzovaná silou brzdovej pružiny a ovládána zmenou tlaku brzdovej kvapaliny. Akopridaná brzda sú v podvozkoch použité dve elektromagnetické kolanicové brzdy napájené z akumulátorovrj baterie.
Rozchod: 1 435 mm, 1 524 mm.

• Skriňa vozu

Skriňa vozu je ocelová, celozváraná, vytvotená z válcovaných a lisovaných profilov s obložením z hladkých ocelových plechov. Obložné plechy sú zabezpečené protihlukovýma protikoróznym náterom.

Jednotlivé články električkového vozu sú spojené prechodmi umožňujúcimi cestujúcím a obsluhe prechádzať z jednoho článku do druhého. Každý prechod je celom podvozku zakrytý pryžovým segmentovým mrchom, ktorý chrání priestor prechodu pred poveternostnými vplyvmi a zabraňuje prenikaniu nečistôt do vozu. V priestore prrechodu a jeho bezprostrednom okolí sú umiestnené zvyslé prídržné madlá. Podlaha, vytvorená z vodovzdorných preklížok, je v strednej časti vozu zabezpečená vykmi pre prístup ku káblovému kanálu.

Sedadlá pre cestujúcich sú čalunené. Rámy sedadiel z ocelových trubiek sú pripevnené k podlahe a k bočnici. Na každej strane vozu je päť štvorkrídlových skladácích dverí. Ovládanie je elektromechanické, ovládací mechanizmus je umiestnený v kryte nad dverami. Všetky dvere môžu ovládať cestujúci pomocou tlačítiek umiestnených vonku i vo vnútry vozu v blízkosti dverí. Vetranie priestoru pre cestujúcich je prirodzené prostredníctvom okien otvárateľných v hornej i spodnej časti. Všetky okná sú z bezpečnostného skla uložené do pryžových profilov.

Vykurovanie priestoru pre cestujúcich je zaistené elektrickými odporovými vykurovacími kachlami napájanými z trakčného vedenia umiestneného v bočných kanáloch vozovej skrine. Vykurovací výkon je možné regulovať v dvoch stupňoch. Vnútorné osvetlenie pre cestujúcich zabezpečujú žiarivkové svietidlá umiestnené v stropných krytoch. Svietidlá sú napájané z batérie samostatnými tranzistorovými meračmi.

kt8c5-01

Stanovište šoféra

Voz má na oboch koncoch vytvorené dve uzavreté a uzamykateľné stanovištia vodiča, z z ktorých jedno je hlavné. Obe stanovištia sú vybavené prevádzkovým ovládaním vozu. Na hlavnom stanovišti sú umiestnené ističe, vypínače motorových skupín a uzemňovač. Prevádzkovo dôležité a informačné prvky, nutné pre bezpečné ovládanie vozu, sú umiestnené v priamom doahu a zornom poli vodiča na riadiacom pulte.

Každé stanovište je samostatne vetrané a vykurované teplo-vzdušnou súpravou umiestnenou pod podlahou. V zimnom období zabezpečuje vykurovanie dobrý výhľad vodiča ofukováním čelného a bočných okien teplým vzduchom. Za zhoršených podmienok udržujú čistotu čelného okna dvva strierače s ostrekovačmi.

Elektrická výzbroj

Vozidlo je vybavené modernou elektrickou výzbrojou s tyristorovou pulznou reguláciou trakčných motorov. Trakčný obvod je rozdelený na štyri zhodné, celkom samostatné časti, ktoré patia vždy k jednému podvozku vozidla. Oba trakčné motory podvozku sú spojené trvale do série a sú riadené jedným pulzným meničom pri rozjazde a elektrodynamickom brzdení. V prípaade potreby je možné vypnutím jednotlivých podvozkov (max. dva vypnuté podvozky) prejsť na režim núdzovej jazdy. Mechanické brzdy vypnutých podvozkovp ritom ostávajú vo fukncií. Požadované jazdné a brzdové vlastnosti vozidla zaisťujú dva elektronické regulátory, každý pre dva pulzné meniče. Každý regulátor je vybavený obvodmi pre píjem signálu s informáciami z riadiacej časti vozidla a z regulačnej slučky pohonu vozidla.

Zdroje pre napájanie ovládacích a pomocných obvodov tvorí statický menič a akumulátorová batéria. Statický menič pracuje trvale paralelne s akumulátorovou batériou, ktorá pokrývá špičkové odbery. Súčasťou elektrickej výzbroje je i systém protišmykovej a protikĺzavej ochrany, zaisťujúca vzhľadom ideálnymregulačným vlastnostiam tyristorového pulzného meniča rýchle vyrovnávanie rozdielu obvodových rýchlostí hnacích náprav. To vedie k zvýšenej prevádzkovej bezpečnosti pri brzdení, ale i k zmenšeniu opotrebovania obručí.

• Technické parametre

Dĺžka skrine trojčlánkového vozu: 28 100 mm
Šírka srine vozu: 2 500 mm
Výška skrine vozu: 3 550 mm
Vzdialenosť otočných čepov: 6 700 mm
Trvalý výkon trakčného motoru: 8 x 50 = 400 kW
Maximálna rýchlosť: 70 km/h
Počet miest na sedenie: 48
Počet miest na státie: 159 (5 os/m2)
Počet miest na státie: 254 (8 os/m2)
Hmotnosť prázdneho vozu: cca 3

Toľko teda Zaprášené projekty venované električkovému vozu KT8C5. v jednom z ďalších dielov tohto seriálu sa pozrieme aj na nerealizovaný projekt električkového vozňa KT8A5. Vaše tipy a náemty do tohto seriálu očakávame e-mailom na redakcia@veterany.eu.

Prečítajte si: Zaprášené projekty 17: Motorové rušne rady T499.0 „Kyklop“

Zdroj: http://www.prazsketramvaje.cz/view.php?cisloclanku=2006040806
Nákres: ČKD Praha, závod Tatra
Spracoval: Jaroslav Filo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.