RETRONÁVRATY 8: Prvý parný deň

UhrankaV dnešných RETRONÁVRATOCH si pripomenieme prvý parný deň v rušňovom depe Bratislava – Východ, ktorý sa konal nasledujúci deň po prvomájovej TATRA VETERAN RALLYE.

V sobotu 2. mája 2009 sa v areáli rušňového depa Bratislava – Východ (staré depo RENDEZ) uskutočnil prvý parný deň , ktorý spolu s Múzejno-dokumentačným centrom ŽSR usporiadal Klub priateľov železničnej dopravy Bratislava Východ.
Od 10-tej hodiny návštevníci postupne prichádzali do areálu výstaviska, aby si pozreli vystavené exponáty. Medzi vystavenými exponátmi mohli návštevníci vidieť parné rušne 310.433 – Kačenka, 310.097, rušne T 679.1168 – Sergej, T 679.019 – Pomaranč, T 444.0060 – Karkulka, T 21.0823, motorový vozeň 262.007, osobný vozeň 3. triedy Ca 4 – 5099, osobný vozeň 3. triedy Ca 4 – 5107 ČSD, osobný vozeň 3. triedy Ci 4 – 0304 ČSD, osobný vozeň Cmn MÁV, osobný vozeň 3. triedy Ce 3 – 2176 ČSD, osobný vozeň Ci 3 – 9197 ČSD, nákladné vozne, či parný žeriav – 137, alebo osobnú motorovú drezinu Warszawa DMV 73-014.

Okrem železničných vozidiel mali návštevníci možnosť zhliadnuť aj železničnú techniku ako napríklad dobové návestidlá, nákladný výťah a mnohé iné zaujímavé exponáty v budove trúbkarne, či vodárenskej veže.

Počas celého dňa si deti mohli pozrieť dve modelové koľajiska, jedno z nich znázorňovalo areál RENDEZU. No vari najväčší záujem bol o jazdu na stanovišti parného rušňa 331.037 – Uhranka a nákladnej motorovej drezine TATRA Vm 52029.

Ten kto bol hladný, alebo nebodaj smädný, určite zavítal do bufetového vozňa, v ktorom si okrem občerstvenia mohol kúpiť aj pohľadnice so železničnou tematikou.

O 11-tej, 13-tej a 15-tej hodine sa konali prehliadky areálu s odborným výkladom pána Kubáčka z Múzejno-dokumentačného centra ŽSR. Pre milovníkov filmov sa od 14-tej hodiny premietali v Trúbkarni filmy so železničnou tematikou.

Hoci zo začiatku bolo škaredé počasie, popoludní sa nakoniec vyčasilo. Hoci o akciu bol záujem, nebolo tam veľmi veľa ľudí. Určite za to môžu aj hodové slávnosti, ktoré sa konali v susednej Rači. kto by si však myslel, že na prvý parný deň sa do areálu výstavy dostal dopravnou nostalgiou, je na omyle. V tento deň totiž nejazdila ani historická električka, ani historický autobus. A to aj napriek tomu, že práve historický autobus mohol spojiť obe podujatia – prvý parný deň i račianske hody. Zostáva nám teda veriť, že na budúci rok bude toto podujatie pre návštevníkov atraktívnejšie a počas nehobude premávať minimálne historický autobus spájajúci areál RENDETZU s Račou, príp. cecentrom mesta.

Nabudúci týždeň si v RETRONÁVRATOCH pripomenieme Poslednú jazdu tunelom pod bratislavským hradom.

Autor: Jaroslav Filo

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.