Návraty: Zima na Detskej železnici poriadne prekvapila

Malý výpravca vypravuje malý-veľký vláčik  v Čermeľskom údolí prvýkrát v tomto roku

Ani sme sa nenazdali a už tu máme rok 2014. Rok, v ktorom uplynie napríklad 100 rokov od začiatku 1. svetovej vojny, ale aj zároveň 130 rokov od stavby prvých električkových tratí vo viacerých mestách, 110 rokov od odovdzania posledného úseku Transsíbírskej magistrály (najdlhšej železnici sveta) do prevádzky, 70 rokov od vypuknutia SNP a zahajenia prevádzky trolejbusov v Zlíne a aj 40 rokov od slávnostného spustenia premávky na prvom úseku pražského metra. Samozrejme, tých okrúhlých výročí je omnoho viac.

V tomto roku svoje „guľatiny“ oslávia aj dve slávne hračky – hlavolam Rubikova kocka (40) a nemenej populárna počítačova hra Tetris (30).  A keď sme už pri tých okrúhlych narodeninách, nesmiem opomenúť, že v tomto roku svoje jubileum oslavujú aj dve výnimočné slovenské  parné mašinky – rušeň Albatros, ktorý sa dožíva svojích krásnych 60 rokov a lokomotívka Katka, najstaršia úzkorozchodná lokomotíva na Slovensku, obdivuhodných 130. A kým tá spí v teple košického depa, poďme sa pozrieť, čo sa zatiaľ dialo v jej domove, železničke v Čermeľskom údolí.

Malý výpravca vypravuje malý-veľký vláčik  v Čermeľskom údolí prvýkrát v tomto roku
Danka v čele prvého tohtoročného Čermeľského expresu

Možno viete, možno nie, Detská železnica nespí ani v zime. Dôkazom toho sú Mikulášske jazdy, no na základe úspechu minuloročnej Zimnej rozprávkovej galaxie, ktorou Košická detská historická železnica otvorila rok, v ktorom sa Košice stali spoločne s francúzskym Marseille Európskym hlavným mestom kultúry, sa členovia občianského združenia Detská železnica Košice rozhodli, že zvláštne zimné jazdy urobia aj tento rok a preto v jednu januárovú sobotu (presnejšie 25. januára) sa opäť na trať vydal malý–veľký vláčik v Čermeľskom údolí a to nie raz, ale hneď dvakrát – o 10:00 a 12:00. Program bol tento rok síce o niečo skromnejší, ale aj tak pekný.

Na nich okrem vajca na vandrovke a Lokla s Bolkom čakali aj Maťko s Kubkom
Na Alpínke nás privítali aj Maťko s Kubkom

Kvôli tomu, že sa pred Vianocami oteplilo a sneh tým pádom zmizol, hrozilo, že premérové Zimné jazdy budú skôr „jesenné“, lebo počasie pripomínalo skôr jeseň ako zimu. No tesne predtým sa Perinbaba spamätala a prichystala nám riadnu chumelicu-fujavicu. Doslova za noc Košice zahalila snehová prikrývka a takto sme o krásne zimné počasie neprišli. Vlastne to počasie bolo až „príliš“ zimné, lebo dosť fučalo – to sa prejavilo aj na počte cestujúcich ktorí prišli a tak nám vo vláčiku stačil jeden jediný vagón a aj jediná lokomotíva – Danka. Ľubo Lehotský so smiechom poznamenal, že nám vietor odvial cestujúcich.

Napriek tomu aj tých pár cestujúcich nás potešilo. Na deti v altánku na Alpínke už čakala Adriana Ballová, herečka zo Štátneho divadla v Košiciach, ktorá nám prečítala rozprávku Ako išlo vajce na vandrovku a po nej nasledovalo premietanie pásma kreslených rozprávok. Čítanie rozprávky krásne ozvláštnilo tichý zimný altánok na Alpínke a určite si nejeden rodič zaspomínal na svoje detstvo, keď im ako malým buď rodičia, alebo ešte starí rodičia pred spaním čítali rozprávky. A na filmovom plátne malých aj veľkých cestujúcich na Alpínke privítali starí známi susedia zo severu. Ktože to bol? No predsa nik iný, ako Lolek a Bolek, ktorých lapajstvá a cestovateľské zážitky určite každý dobre pozná a kto nie, v tých dňoch to mal možnosť napraviť. Neváno ich dávali aj každý deň na Dvojke po Večerníčku okolo 19:00, i keď musím uznať, že teraz im to „nabúrala“ olympiáda v Soči. Mimochodom, aj olympiáda v roku 2014 oslavuje isté jubileum – práve pred dvadsiatimi rokmi sa začali zimné olympijské hry konať dva roky po letných. Dovtedy sa zimné olympiády konali v tom istom roku, ako letné.

No jasné! Rozprávky! A tú prvú nám prečítala herečka ŠD Košice Adriana Ballová
Herečka ŠD v Košiciach Adriana Ballová číta deťom rozprávku

Ani sme sa nenazdali a kým odišli cestujúci z prvej jazdy, už tu boli ďalší. Ani tých nebolo veľa, no boli ich o čosi viac. A tentoraz sa k vandrujúcemu vajíčku so svojími kamarátmi a Lolkovi s Bolkom pridali dvaja najznámejší valasi na Slovensku – Maťko a Kubko.

Vzhľadom k tomu, že bola veľká zima a cestujúcich poskromne, jazdy na somárikovi sa nekonali. Nakoniec – aj tak by mu určite bola zima. Vyvážila to však prekrásna zimná príroda v Čermeľskom údolí a cestujúci určite privítali aj jazdu v krytom vozni Hubertovi, ktorý sa do Čermeľa vrátil po približne pätnástich rokoch.

.. a Hubert mrzol osamotený na stanici Alpínka.
Krytý vozeň Hubert alias Ca/u 611 po rokoch opäť na Alpínke

Tak teda končia síce skromné, ale krásne zimné jazdy.  Najbližšia príležitosť povoziť sa Detskou železnicou bude až koncom apríla, presnejšie 30.4.2014. Ale ak ste nedočkaví a našu jubilantku, mašinku Katku chcete vidieť aspoň o trošíčka skôr, máte šancu! 26. a 27. apríla sa uskutoční tradičná Rušňoparáda v košickom depe, ktorá sa bude niesť v znamení osláv 130 rokov najstaršej funkčnej parnej lokomotívy na Slovensku a aj v celej strednej Európe. A pozor, príde aj Albatros!

Text a foto: Tomáš „Sergej“ Halža

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.