Aktuálne: Zbierka na dokončenie rekonštrukcie trolejbusu Škoda – Sanos

BRATISLAVA – Počas tohtoročného dňa otvorených dverí, ktorý sa konal v sobotu 21. septembra,  pripravil Dopravný podnik Bratislava (DPB) vo vozovni Jurajov dvor špeciálne prekvapenie pre jeho návštevníkov. Predstavený im bol kĺbový trolejbus Škoda – Sanos S 200 Tr #6505 v procese rekonštrukcie.

Odborníci na historické vozidlá na ňom pracujú už štyri roky a dôsledne dbajú na to, aby náhradné diely a technológie zodpovedali dobe, v ktorej bol vyrobený. Rekonštrukcia historického trolejbusu je však veľmi náročná a hlavne nákladná záležitosť. Pracovníci DPB, a. s. v spolupráci s členmi OZ Klub historických autobusov zápasia pri práci na rekonštrukcii s nedostatkom náhradných dielov a v neposlednej miere aj s nedostatkom finančných prostriedkov. DPB podporuje nadšencov histórie verejnej dopravy a preto oslovil všetkých milovníkov historických vozidiel, aby pomohli k pôvodnému vzhľadu tohto historického trolejbusu.

Z tohto dôvodu bola bola na portáli ľudiaľuďom.sk vyhlásená výzva, v rámci ktorej je možné spoločne prispieť Klubu historických autobusov k dokončeniu rekonštrukcie trolejbusu Sanos, ktorý by výrazne obohatil zbierku historických vozidiel DPB. Na ukončenie všetkých prác tohto historického unikátu ešte dopraváci potrebujú 20 000 € na opravy náprav, kabeláž, náter karosérie.

Platnosť výzvy trvá od 12.9.2013 do 12.3.2014, a je realizovaná pod témou „Ochrana kultúrnych hodnôt“. Prispieť možno ľubovoľnou sumou na stránke http://www.ludialudom.sk/vyzvy/1125. Pomôže každé euro!

Trolejbusy Škoda – Sanos S 200 Tr boli prvým typom československého kĺbového trolejbusu a ich výroba bola možná vďaka spolupráci podniku Škoda Ostrov s juhoslovanským podnikom FAS „11 Oktomvri“ Skopje. Sanos #6505 bol vyrobený v roku 1984 a z bežnej premávky odstavený v roku 1998.

Spracovanie textu a foto: Peter Vodička

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.