Tip na sobotu: Jánske nočné jazdy po prvýkrát na železničke

KOŠICE – Na detskej železnici chystajú ďalší rušný víkend plný zaujímavých podujatí a zábavy. V sobotu 22.6.2013 to budú ukážky práce hasičov, večer sa bude oslavovať slnovrat a príchod leta Svätojánskym programom, pokračovať bude v nedeľu školou mladých železničiarov a verejnosti sprístupnia nový cyklovagón.

Bohatý program v Čermeľskom údolí a na Alpinke odštartuje už v sobotu o 10:00 hod netradičným a dramatickým FUN -RUN behom cez najrôznejšie prírodné, či umelo vytvorené prekážky.

Pre cestujúcich Košickej detskej historickej železnice sú zasa na stanici Alpinka pripravené akčné ukážky práce hasičov a záchranárov v rámci projektu Bezpečný vláčik pre všetkých,  podporený Radou vlády SR pre prevenciu kriminality mládeže.

Zábava nekončí v Čermeli ani večer. Do westernového mestečka totiž vypravia mimoriadny svätojánsky vlak na Svätojánsky večer. Pre tých cestujúcich, ktorí si v sobotu večer zakúpia spiatočný cestovný lístok na Detskú železnicu, bude okrem originálnej nočnej svätojánskej jazdy s odchodom o 19:30 hod. pripravený bezplatný vstup do Westernového mestečka na Alpinke s bohatým nočným programom.

„Pre návštevníkov sme pripravili bohatý nočný program. Nebudú chýbať ukážky westernových zručností, hudba do tanca i na počúvanie,  jánska vatra, súťaže pre statných chlapov a ženy a nočná UV šou brušných tanečníc. Vyvrcholením programu bude polnočné prekvapenie,“ informoval Michal Šimko z Wild West Show.

Nočné vlaky sú na železničke výnimočné, no od čias nového prepravcu nie nemožné: „V novodobej histórii Detskej železnice nepôjde o prvé nočné podujatie. Po skúsenostiach s nočným kinom na stanici a Nocou svetiel, kedy sme mali rekordnú návštevnosť, sme sa rozhodli v spolupráci s Westernovým mestečkom zorganizovať aj takúto netradičnú svätojánsku jazdu a oslavu. Veríme, že cestu k nám si nájdu Košičania nielen počas dňa, ale i po zotmení. Nemusia sa obávať ani polnočného návratu domov, okrem vlaku sme pre nich zabezpečili zo stanice Čermeľ aj mimoriadny historický autobus, ktorý ich v rámci nočného expresu rozvezie po Košiciach až na železničnú stanicu, odkiaľ premávajú ďalšuie nočné spoje DPMK,“ povedal riaditeľ Košickej detskej historickej železnice Ľubomír Lehotský.

Bohatý progam čaká na návštevníkov aj v nedeľu. O 9:30 pokračuje škola Mladého železničiara spojený s náborom. Tento projekt podporila Karpatská nadácia a USS Košice.

„Deti sa počas týchto workshopov zaučia do tajov železničiarskeho remesla, predovšetkým sa však naučia bezpečnému správaniu sa na železnici a vytvoria dobrú partiu a stanú sa základňou pre budúcu komunitu dobrovoľníkov a záchranárov unikátnej detskej železnice,“ vysvetlil Ľ. Lehotský.

Ďalším podujatím víkendu bude sprístupnenie nového cyklovagóna o 11:15 hod, ktorý bude môcť v nasledujúcich rokoch prepravovať bicykle z Čermeľa na Alpinku. „Do prevádzky sa tak vráti ďalší historický letný vozeň Ca/u 620, ktorý bol zrekonštruovaný a mierne upravený vďaka projektu ACCESS2MOUNTAIN. Cestujúcu verejnosť okrem iného poteší skutočnosť, že bicykle im odteraz vo vynovenom vozni prepravia bezplatne. Okrem toho sme pre návštevníkov pripravili v areáloch staničiek aj cyklostojany a tak pritiahli do prírody a  Čermeľského údolia aj milovníkov bicyklov,“ vysvetlil Igor Holéczy z OZ Detská železnica Košice.

Program Svätojánskeho večera:

19:30 – Odchod svätojánskeho vlaku z Čermeľa
20:00 – Hudba do tanca i na počúvanie
21:00 – Ukážky westernových zručností (žonglovanie s koltami, trikové laso, dobytkársky bič)
22:00 – Zapálenie vatry, súťaže pre statných chlapov
23:00 – UV tanečná show (hra tmy a UV svetla), orientálna tanečnica + Polnočné prekvapenie
00:15 – Odchod polnočného vlaku z Alpinky.
00:35 – odchod nočného retro-busu z Čermeľa

Zdroj: Košická detská historická železnica

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.