Návraty: Retro 17. november v obci Dojč

DOJČ – Zásah Zboru národnej bezpečnosti proti pokojnej demonštrácii, legendárne automobily Škoda 105L, GAZ M-24, Uaz 369, vládna Tatra 613, či obrnený transportér verejnej bezpečnosti. To všetko bolo možné vidieť na druhom ročníku recesistickej akcie, ktorej cieľom bolo s humorom a nadsázkou priblížiť mladej generácii udalosti 17. novembra 1989.

V obci, ktorá si v tento deň na pár hodín za svoj názov pridala skratku ZSSR – Záhorácka sebestačná svojpomocná republika nechýbali ani legendárne transparenty ako napr. „Odstúpte a vráťte nám našu krajinu“ a prejavy známych i menej známych osobností na tribúne. A keďže táto akcia sa niesla aj v duchu malej spomienky na Veľkú októbrovú socialistickú revolúciu, nechýbal ani príhovor V. I. Lenina: „…Tavárišči, rabótnici, máľenkije raľníci, inteľigéncia ba aj durací. Vmínamie, vnímanie, vnímanie, gavarít Petrograd! U mikrofóna Vľadimir Íljič Uľjanov – alias zványj Léňnin!…“.

Na podujatí si ľudia zaspievali tzv. Interfinancionálu „Hej hor sa bratri Záhoráci, hej hor sa lude skrčený…“, Záhorácku hymnu „Hrdý národ Slovanský, obývá kraj záhorský,…“ a záver akcie patril legendárnej skladbe novembra 89 – Modlitba pre Martu tentokrát v upravenej verzii „Nech kmín dál nezostává s túto krajinú…“.

Záhoráci tak opäť ukázali že Deň boja za slobodu a demokraciu sa dá uctiť aj takýmto vtipným a pokojným spôsobom. Spoluorganizátor podujatia Pavel Nemec verí, že ľudia vďaka tomu začnú o odkaze 17. novembra premýšľať. Dojčiansky akkčný výbor verí, že podobné akcie sa podarí zorganizovať aj v budúcom roku.

Pozrite si:

• Záhorie si pripomenulo november s v tipom (reportáž TA3)
História sa vracia. V Dojči mlátili demonštrantov policajti (reportáž TV Markíza)
V Dojčí si pripomenuli 17. november (reportáž internetovej TV Región)

Autor: Jaroslav Filo
Foto: Jaroslav Filo (01 – 16) a Patrik Špačinský (17)
Príhovory v mp3 formáte: Patrik Špačinský
Audio a texty: Pavol Nemec

Na stiahnutie:

Príhovor na začiatok Mp3
Príhovor V. I. Lenina Mp3 doc
Modlitba pre Martu (Kmín) Mp3 doc
Interfinancionála Mp3 doc
Záhorácka hymna Mp3 doc
Huasí sa Lela Mp3

 

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.