Tip na víkend: Múzeum TATRA Kopřivnice

250px-Locomotive-cz-M290-001V dnešnom tipe na víkend Vás pozývame do automobilového múzea TATRA Kopřivnice. Nájdete vňom ajucelenejšiu zbierku venovanú kopřivnické vozovke, neskôr preslávenej  ako fenomenálna automobilka TATRA.

Na šesťdesiat osobných a nákladných automobilov  zo všetkých  etáp výroby doplňuje podvozky, motory, modely, designérské návrhy, trofeje zo športových podujatí, dobové fotografie a rarity. Veľa zaujímavých a vyčerpávajúcich informácií poskytuje viacjazyčné video boxy s filmovými sekvenciami automobilových skvostov .

Tatra Ecorra Sport V8 v múzeu:

Tatra Ecorra Sport V8 opätovne rozšírila zbierku vystavených tatroviek v expozícií Technického múzea Tatra. Ako dlho strávi automobil v tomto múzeu nevieme, ale pravdepodobne do března 2010.

NACKE – prvé automobily v Sasku:

V spolupráci s múzeom dopravy v Dražďanoch pripravilo TATROVÁCKE múzeum výstavu NACKE – prvé automobily v SASKU.

Emil Hermann Nacke sa narodil v roku 1843 v obci Grosswiederitzsch u Lipska. Študoval strojárstvo na polytechnickej škole v Drážďanech. Tam v roku 1886 založil továreň na výrobu strojov, ktoré v roku 1890 premiestnil do Kötitzu. Od roku 1900 sa venoval výrobe automobilov pre ktorú vytvoril zvláštne oddelenie. Ešte v tom istom roku boli dokončené prvé saské osobní automobily pod značkou Nacke. V roku 1901 vystavoval na autosalóner v Berlíně už štyri typy vozidiel. Čoskoro boli automobily Nacke obľúbené nielen na kráľovskom dvore, ale tiež u habešského cisárra Menelika II.

Samotný August Horch (nemecký automobilový konštruktér a zakladateľ firiem Horch a Audi) musel priznať: „…. Nebol som ten, kto priniesol automobilový priemysel do Saska. Pán Nacke vyrábal auta v Coswigu už v roku 1900/1901…..“

V roku 1905 začala výroba nákladných automobilov, autobusov a špeciálnych vozidiel. Počas prvej svetovej vojny kompletovala firma Nacke armádny nákladní ťahače a sanitné vozy. Výroba osobných automobilov bola ukončená v roku 1933.

E. H. Nacke bol sociálne angažovaný človek, čo dokazujú továrňové byty v Kőtitzu a príspevky pre školy a farnosti. Také oslovení „Otec Nacke“ hovorí za svoje. Zomrel v roku 1933 vo veku 89 let.

Mnoho dobových dokumentov skončilo v rukách nadšených zberateľov, a tím zostali uchované. Vďaka ním tak mohli pracovníci Múzea dopravy v Drážďanech vytvoriť rozsiahli portrét podnikateľa E. H. Nackeho a jeho firmy.

Stálou expozíciou je motorový vozeň M 290.0 „Slovenská strela.

Motorové vozy rady M 290.0 (výrobné typové označenie Tatra 68), označované podľa spoja, na ktorom jazdili, taktiež ako „Slovenská strela“, boli vyrobené v roku 1936 pre Československé štátne dráhy v Tatře Kopřivnice. Unikátny elektromechanický prenos výkonu navrhol vsetínský elektrotechnik Josef Sousedík.

Technické parametre:

Označenie rady: M 290.0
Výrobca: Tatra Kopřivnice
Rok výroby: 1936
Počet vyrobených kusov: 2
V pravidelnej prevádzke: nie
Počet miest na sedenie / státie: 72 / 0
Dĺžka cez nárazníky: 25 100 mm
Max. rýchlosť: 148 km/h
Hmotnosť: 36,0 t
Usporiadanie pojazdu: (1A)’ (A1)’
Motor: 2×zážehový Tatra T 67
Výkon: 2×123 kW
Prenos výkonu: elektromechanický
Obchodní názov: Slovenská strela

Konštrukcia:

Jedná sa o štvornápravové motorové vozy. Vozová, samonosná a zvarovaná skriňa aerodynamického tvaru bola postavená na dvoch podvozkoch, v ktorých bol nainštalovaný hnací agregáty (ako palivo bola používaná liehobenzínová zmes) poháňajúci vždy vnútorné dvojolie každého podvozku. Zvláštnosťou vozov bol unikátny elektromechanický prenos výkonu navrhnutý Josefem Sousedíkem. Pre nízke rýchlosti bol výkon prenášaný elektricky a pre rýchlosti nad 85 km/h bolo možné zopnúť mechanickou spojku, ktorou bol výkon motoru prenášaný priamo. Na voze bola určitá rada prvkov z konštrukcie automobilov (vozy vyrábala Tatra Kopřivnice). Bol napríklad vybavený kotúčovými brzdami, aerodynamickým oplášťovaním či liatymi kolesami. Čela vozov, na ktorých bol umiestnený štátny znak, neboli priechodné, lebo vozy rady M 290.0 boli prevádzkované sólo, teda bez prípojných vozov (neboli vybavené spriahadlami). Vozy mali oddiely 2. triedy a bufet, nástupné priestory sa nachádzali v čelách vozov, kde sa nachádzalo i stanovište rušňovodiča.

Vývoj, výroba a prevádzka:

V roku 1934 objednalo československé ministerstvo železníc u Tatry Kopřivnice dva motorové vozy druhé triedy pre rýchlosť 130 km/h. Vozy s mechanickým prenosom výkonu mali byť dodané v nasledujúcom roku. Projekt bol vedený Hansem Ledwinkou, vtedajším šéfom konštrukcie, ktorý do týmu pribral ďalších expertov, ako napr. odborníka na pevnostní výpočty Aurela Erdöse či Ing. Wollera, bývalého šéfa konštrukcie v studénecké vagónce. V roku 1935 sa k nim pripojil vsetínský elektrotechnický inžinier Josef Sousedík, ktorý navrhoval elektromechanický prenos výkonu, celosvetovo ojedinelú konštrukciu(v roku 1936 si ju nechal patentovať). Oba vozy boli definitívne hotové v roku 1936, po prvých jazdných skúškach v prvej polovici toho roku ale boli kvôli veľkej hlučnosti vymenený oba dieselové motory za agregáty benzínové. Pri skúškach dosiahol rýchlosť 148 km/h, maximálna povolená rýchlosť ale bola stanovená na hodnotu 130 km/h.

Do pravidelnej premávky boli oba vozy, označené ako M 290.001 a 002, nasadené 13. júla 1936. Pridelené boli do depa a domovské stanice Bratislava a jazdili na expresu Slovenská strela Praha – Brno – Bratislava (iba tieto zastávky) priemernú cestovnú rýchlosť 92 km/h (parní vlaky v tej dobe priemerne 68 km/h), pričom vlak bol povinne miestenkový (prvý v ČSD). Jazdná doba bola 4 hodiny a 51 minút vrátane zastávky v Brne, ktorá trvala 35 minút.

Behom druhej svetovej vojny boli oba vozy odstavené kvôli nedostatku paliva. Po ich skončení slúžili pre vládne a ministerské jazdy (vrátane jázd na norimberský prokus). Voz M 290.001 bol odstavený v roku 1953 a prevezený do ŽOS Šumperk. Neskôr sa dostal do Vagónky Studénka, kde chátral a na začiatku 60. rokov vyhorel. Voz M 290.002 bol príležitostne vo vládnej prevádzke do roku 1960, kedy bol predaný do podnikového múzea Tatry v Kopřivnici. Čiastočne zrekonštruovaný bol na konci 60. rokov. V súčasnosti je označený ako M 290.001 a je odstavený pod prístreškom pred vchodom do múzea. Snahy prevádzkovať tento voz ako historické vozidlo boli zatiaľ neúspešné.

Ak teda neviete ako strávite tento víkend, navštívte automobilové múzeum Tatra Kopŕivnice.

Kontakt:

Technické muzeum Tatra

Záhumenní 367/1, 742 21 Kopřivnice

Tel: 556 871 106

recepce@tatramuseum.cz

Kurátor / archív: Radim Zátopek

radim.zatopek@tatramuseum.cz

Kurátor / archív: Mgr. Lucie Kempná

lucie.kempna@tatramuseum.cz

http://www.tatramuseum.cz/index.php?r=5&idj=1

vedoucí provozu: Pavla Tršová

pavla.trsova@tatramuseum.cz

Autor: Jaroslav Filo

Foto: Múzeum TATRA KOPŘIVNICE

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.