Objavujeme: Oprava parných legiend pomaly finišuje

BORINKA, TISOVEC – Parná lokomotíva U 34.904 „Joy“ z roku 1907, MÁV Budapest 1879/1906 je najstaršou zachovanou lokomotívou na Čiernohronskej železnici. Lokomotíva pôvodne slúžila pre potreby lesnej železnice Nálepkovo. Po zrušení železnice začal túto lokomotívu nahlodávať povestný zub času. Jej neslávny osud sa zmenil v roku 1982, kedy ju Pán Štefan Muka objavil v hromade pilín na Píle v Nálepkove.

Unikátna lokomotíva, ktorú už viac ako dva roky reštauruje firma Ján Kosík z Borinky pri Bratislave sa už čoskoro objaví v údolí Čierneho Hronu. Jej obnova sa realizuje aj vďaka finančnej podpore z grantovej schémy Ministerstva kultúry SR programu Obnovme si svoj dom v roku 2010 formou daru od Slovenského plynárenského priemyslu, a.s. vo výške 18 000,- € a v roku 2011 priamo z prostriedkov MK SR vo výške 29 000,- €.

V areáli, kde sa táto lokomotíva opravuje, sa však nachádza ešte jedna parná lokomotíva, ktorú tak isto čaká náročná renovácia. Podľa informácií od jedného z našich priateľov by sa tam však mala nachádzať aj tretia – farebná lokomotíva, ktorú sa nám objaviť nepodarilo.

No aj napriek tomu, že tam nie sú koľaje, ako aj v nedaľekom meste Stupava, ktoré tento rok po 121 rokoch o svoju trať prišlo, sa Záhorím ozýva dôverne známy piskot parnej lokomotívy.

Parná lokomotíva „Joy“ však nie je jediná, ktorá sa na Slovensku momentálne opravuje. Vo Vrútkach sa v tomto období renovuje viac ako 100-ročná ozubnicová parná lokomotíva z Rumunska, ktorá bude po renovácii premávať na ozubnicovej železnici v Tisovci. O jej záchranu sa postaral železničný nadšenec Bodo Hauswald z Nemecka, ktorý ju spolu s ďalšou lokomotívou daroval Železniciam Slovenskej republiky, ktoré financujú jej obnovenie.

Lokomotíva bude na tisoveckej železnici premávať spolu s historickým vozňom z roku 1916, ktorého oprava prebieha v Topoľčanoch. Po prevezení na ozubnicovú železnicu bude spolu s historickým motorákom parkovať v starom depe, ktoré tisovská samospráva prerába spolu s Občianskym združením Zubačka v Tisovci na železničné múzeum. Primátor Tisovca Peter Mináč poznamenáva, že na realizáciu tohto projektu ešte potrebujú 1,5 až 2 milióny €. A keďže z vlastných zdrojov to zaplatiť nevedia, čakajú na vyhlásenie výzvy zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

Autor: Jaroslav Filo
Zdroj: Čiernohronská lesná železnica a www.pravda.sk

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.