Návraty 28. Tramwaytag der Wiener Linien v znamení unikátnych historických autobusov

VIEDEŇ – Zaujímavá výstava a okružné jazdy historických vozidiel, bohatý sprievodný program a skvelá atmosféra. Aj taký bol 28. Deň električiek, ktorý sa uskutočnil v sobotu 15. septembra od 10:00 do 17:00 v autobusovej vozovni Spetterbrücke situovanej v 16. viedenskom okrese Ottakring (na Gablenzgasse).

V areáli vozovne ste mohli vzhliadnuť výstavu historických i moderných autobusov viedenského dopravcu. Najväčším lákadlom boli nepochybne viedenský Double-decker a prvý viedenský elektrobus.  Zaujímavosťou Double-deckra bol nástup a výstup cestujúcich za pravidelnej premávky. Do autobusu sa nastupovalo tretími dverami pri ktorých bolo umiestnené stanovište sprievodcu. Cestujúci, ktorí ostali v spodnej časti autobusu vystupovali prostrednými dverami, tí čo boli na poschodí zase prednými dverami. Vďaka tomuto riešeniu sa predišlo zbytočným zmätkom a tlačeniciam na zastávkach.

Historické autobusy Wiener Linien

V areáli vozovne sa nachádzalo množstvo stánkov prezentujúcich viacero dopravných spoločnosti z okolia Viedne. ako napr. spoločnosť Vor, či Wiener Lokalbahnen. Široké zastúpenie však mali aj stánky zo suvenírmi, ktoré sa tešili veľkému záujmu návštevníkov. Záujemcovia si tu mohli kúpiť nie len modeli, pohľadnice a knihy s dopravnou nostalgiou, ale aj rôzne mapky a schémy trás viedenskej dopravy, či konkrétnej linky. Na preedaj však boli aj zastávkové označníky, či rôzne tabuľky s názvom zastávok. K dispozícii boli aj zaujímavé materiáli o rakúskej dopravnej nostalgii. Organizátori však nezabudli ani na stánky s občerstvením v ktorých ste si mohli pochutnať na rôznych slaných i sladkých dobrotách, občerstviť nápojom podľa vášho výberu.

Aj o tieto suveníry bol zo strany verejnosti obrovský záujem

Kultúrny program začal o 09:30 vystúpením viedenskej dychovky a pokračoval v podaní b+t², Best of West und Tha family pod hlavičkou Rádia Arabela. Nechýbali však ani detský muzikál Urban, der hilfreiche Maulwurf“, interaktívny “Mitmachkonzert” populárneho detského skladateľa Bernharda Fibicha, či pre mladých návštevníkov “S helmou na cestách“.

Kultúrny program v autobusovej vozovni Spetterbrücke

Fanúšikovia dopravnej nostalgie mohli využiť bezplatnú kyvadlovú dopravu do areálu vozovne zabezpečenú historickými autobusmi a električkami. Historické autobusy Saurer 5GF-U (M 3781), Gräf & Stift / OGW-120 (M 649) a Graf & Stift Steyr M11 LU 200 (M 1431) ≠8731 premávali od 09:30 do 17:30 v 10-minútových intervaloch zo stanice metra U3 „Kendlerstrassee“ okolo vozovne Spetterbrücke do stanice „Ottakring“ a späť.

Historický autobus Saurer 5GF-U (M 3781) „ÖSTERREICHISCHE POST“

Na zastávkach „Kendlerstrassee“ a „Ottakring“ bol zabezpečený prestup na historické električky. Tie premávali cca od 09:00 do 18:00 v 15-minútových intervaloch zo zastávky „Hietzing U, Kennedy Brücke“ po trase linky č. 10 na „Ottakring“ a ďalej po trase linky č. 2 na zastávku „Josefstädter Straße U“.

Historická električka WTM smeruje na zastávku „Hietzing“

Bezplatné cestovanie však neplatilo len na nostalgických linkách. So špeciálnym „Tramwaytag“ lístkom ste mohli medzi 9-tou a 20-tou hodinou bezplatne cestovať všetkými linkami viedenského dopravcu.

A hoci by sa tohtoročný Tramwaytag dal nazvať aj ako „Autobustag“, na toto podujatie prišlo veľké množstvo návštevníkov vrátane našej redakcie.

Text: Jaroslav Filo
Foto: Jaroslav Filo (CIMG1674 – 1823) a Patrik Špačinský (P9150010 – 915019)

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.