Návraty: Na návšteve Tramway múzea Mariazell

MARIAZELL, RAKÚSKO – V sobotu 5. mája 2012 sa naša redakcia zúčastnila zaujímavého výletu do električkového múzea v Mariazelli, ktorý zorganizoval Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy. Cieľom tejto neobyčajnej celodennej akcie bola prehliadka expozície múzea vrátane dôkladnej obhliadky elektrického rušňa GANZ Eg 5.

Celá akcia začala ráno o 07:45 pred sídlom dopravného podniku na Olejkárskej ulici, kde na zastávke linky 801 Nová budova SND čakal SOR C 10,5 ≠3305 s ktorým sme sa mali vydať na túto nevšednú akciu. Krátko po ôsmej hodine sme sa vydali na cestu. V autobuse panovala príjemná atmosféra. Niektorí zo začiatku ešte dospávali, iní dojedali raňajky, no všetci sme sa tešili na cieľ našej cesty.

Počas jazdy sme využili čas na neformálne rozhovory a štúdium zaujímavých materiálov, ktoré so sebou priniesli niektorí účastníci zájazdu. No azda najväčší záujem budila unikátna mapa Bratislavy a publikácia Technické pamiatky Bratislavy.

Po pol dvanástej sme konečne dorazili do Mariazellu. Po vystúpení z autobusu nás srdečne privítal majiteľ električkového múzea pán Alfred Fleissner, ktorý nás unikátnou zbierkou historických električiek po celý čas sprevádzal.

Naša prehliadka sa začala pohľadom na vonkajšie exponáty čakajúce na svoju obnovu. Potom sme sa už presunuli do haly, v ktorej sa nachádzajú unikátne električkové veterány z celého Rakúska. No pokiaľ by niekto očakával obrovskú halu s ideálnym priestorom na fotenie, bol by zaiste sklamaný. V neveľkej hale s nie najlepším osvetlením na fotenie sa totiž tlačilo množstvo historických vozidiel. Dalo by sa to prirovnať k sardinkám v konzerve, ibaže toto malo až dva východy. 🙂

V krytých priestoroch sa nachádzalo viacero zaujímavých vozidiel, no najväčší záujem bol o exponáty z Viedenskej elektrickej železnice. Elektrický rušeň GANZ Eg 5 z bratisalvského úseku tejto regionálnej železnice si väčšina z nás nafotila do najmenších detailov. Uvedené fotky totiž môžu poslúžiť aj pri rekonštrukcii sesterskej lokomotívy Eg 6. Obdobnú pozornosť budili aj zachované kurzové a vlečný vozeň P.O.H.É.V. Ch 1534. Tento vozeň sa v roku 1995 rekonštruoval v ústredných dielňach Dopravného podniku Bratislava, a.s., ktorý ho následne pri príležitosti osláv 100. výročia mestskej hromadnej dopravy vystavil na Námestí SNP.

V múzeu, v ktorom sa občas ozvalo netradičné zvonenie električky, sme mali možnosť vzhliadnuť rôzne koľajové exponáty od motorových a vlečných vozňov, cez poštové i pracovné električky až po parné a elektrické lokomotívy.

Po prehliadke depa sme si pozreli vonkajšiu expozíciu historických koľajových vozidiel, ktorú tvorili najmä nákladné vozne. Niektoré z nich v minulosti jazdili aj na trati Viedenskej elektrickej železnice. Ani sme sa nenazdali a pomalou chôdzou sme sa dostali až k ukončeniu trate a niekdajšej točni.

Popri nej sme cez staničné koľaje prešli až k staničnej budove miestnej úzkorozchodnej 760 mm železnice St. Pölten Hbf. – Mariazell. Z Mariazellu v minulosti táto trať pokračovala až do 7 km vzdialenej obce Gußwerk, kde sa nachádza veľká píla. Doprava na tomto úseku však bola v roku 1988 zastavená a o 15 rokov neskôr sa vytrhaním koľají táto časť trate fyzicky zlikvidovala.

Od júla do septembra vychádzajú z múzea historické električky, ktoré vozia turistov k 1 km vzdialenému jazeru Erlaufsee. V súčasnosti však prebiehajú práce na predĺžení tejto múzeálnej trate až do centra mesta.

Odchody zo stanice St. Sebastian – Bahnhof Mariazell smer Erlaufsee:
10:30, 11:30, 12:30, 14:30, 15:30 a 16:30

Odchody z Erlaufsee smer St.Sebastian – Bahnhof Mariazell:
11:00*, 12:00, 14:00*, 15:00, 16:00 a 17:00*

* prestup na vlak úzkorozchodnej železnice St. Pölten Hbf. – Mariazell

A hoci sme nemali možnosť odviesť sa múzealnou električkou, náš výlet pokračoval obedom v neďalekej reštaurácii a prehliadkou pútnického miesta s voľným programom. Ten mnohí z nás využili na prehliadku baziliky a nákup suvenírov.

Pomaly sa blížila 17-ta hodina a s ňou aj návrat do Bratislavy. Ešte spoločná fotka pred autobusom a môžeme sa vydať na cestu späť. Jazda nám celkom slušne ubiehala. Mnohí z nás si počas nej vymieňali dojmy z tejto akcie, iní po celom dni oddychovali. Všetci sme sa však zhodli na tom, že sme strávili neobyčajný výlet v lone najznámejšieho rakúskeho pútnického mesta.

Ďalšie fotky z tohto výletu nájdete TU.

Text: Jaroslav Filo
Foto: Jaroslav Filo a Roman Delikát

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.