Aktuálne: Košickú detskú železnicu bude prevádzkovať nový dopravca

KOŠICE – Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. minulý rok ukončila prevádzku na Detskej železnici a podobne ako pri Trenčianskej elektrickej železnici ju ponúkla rôznym subjektom, ktoré by ju aj naďalej prevádzkovali. Železničku nakoniec do svojej správy prevzalo novovzniknuté občianske združenie Detská železnica Košice, ktoré ju bude prevádzkovať už od tohtoročnej sezóny.

Mesto Košice chce aj naďalej podporovať Detskú železničku, ktorú považuje za atraktívne ozvláštnenie nášho mesta nielen pre deti, ale celé rodiny. Má svoju históriu a množstvo priaznivcov, o čom svedčí aj každoročná vysoká návštevnosť. Je naším záujmom byť nápomocní pri jej nových projektoch. Budeme sa naďalej snažiť dostať do vlastníctva, alebo do dlhodobého prenájmu od ŽSR aj samotnú trať v Čermeľskom údolí. Železnička by sa takto mohla uchádzať o rôzne granty, ktoré by vyústili v jej rekonštrukciu do takej podoby, ako ju Košičania a návštevníci mesta poznali v čase jej najväčšej slávy,“ informovala námestníčka primátora Renáta Lenártová. Zdôraznila, že ako predsedníčka združenia Karpatský euroregión Slovensko oceňuje, že sa spolu s občianskym združením podarilo získať prostriedky na projekt cezhraničnej spolupráce Karpatský vláčik a ocenila tiež snahu o rekonštrukciu ďalšieho parného rušňa Janka.

Zmena na železničke prinesie už túto sezónu návštevníkom viac dní prevádzky (o viac ako tretinu), predĺženie sezóny, väčšiu flexibilitu prevádzky, nepomerne väčšiu propagáciu Košíc a príliv turistov.

Našou prioritou je, aj za pomoci mesta a finančných prostriedkov z grantov, vytvoriť z Detskej železnice nový kultúrny bod Košíc. Železnička má silný potenciál stať sa významnou súčasťou programu Európskeho hlavného mesta kultúry – Košice 2013 už v tomto roku. Chceme dokonca aj vrátiť detskú obsluhu do vagónov našej železničky, deti budú vykonávať aj funkcie výpravcov a výhybkárov,“ povedal riaditeľ železničky a predseda OZ DŽK Ľubomír Lehotský.

Vďaka významnej podpore mesta Košice bude môcť železnička konečne budovať nové partnerstvá a získavať finančné prostriedky z grantov a od významných podporovateľov a sponzorov, ktorí sa stanú súčasťou jednej z najväčších atrakcií Košíc a celého regiónu.

Mesto poskytne na chod železničky prakticky rovnakú sumu ako po minulé roky, no vďaka jej podpore spoločnosťou Východoslovenská energetika dostane viac v podobe dlhšej sezóny, voľnočasových aktivít dobrovoľníkov a atraktívnejšieho programu pre Košičanov.

Cestovný poriadok:

Čermeľ (Baránok)

09:15DO, 11:15A, 13:15, 15:15A, 17:15O

Vpred
(Čermeľ – vodáreň)

09:51DO, 11:31A, 13:31, 15:31A, 17:31O

Alpinka (chata)

09:37DO, 11:37A, 13:37, 15:37A, 17:37†O
Poznámka: D – vlaky sú vždy vedené motorovým rušňom „Danka“
O
– nepremáva v mesiacoch október a november
– v mesiacoch máj a jún premávajú vlaky len cez víkendy a sviatky
A
– v mesiacoch október a november sa jazdy uskutočnia len pri zakúpení 25. spiatočných lístkov

 

Alpinka (chata) 09:50DO, 11:50,A, 13:50, 15:50A, 17:50†O

Vpred
(Čermeľ – vodáreň)

09:55DO, 11:55A, 13:55, 15:55A, 17:55†O

Čermeľ (Baránok)

10:05DO, 12:05A, 14:05, 16:05A, 18:05†O

Poznámka:

D – vlaky sú vždy vedené motorovým rušňom „Danka“
O
– nepremáva v mesiacoch október a november
– v mesiacoch máj a jún premávajú vlaky len cez víkendy a sviatky
A
– v mesiacoch október a november sa jazdy uskutočnia len pri zakúpení 25. spiatočných lístkov

V pracovných dňoch počas celej sezóny a vo všetky prevádzkové dni v mesiacoch október a november všetky vlaky budú vedené spravidla motorovým rušňom „Danka“.

Tarifné podmienky:

– Deti od 3 do 6 rokov: 0,50  / 0,70 
– Deti od 6 do 15 rokovdôchodcoviaŤZP: 1,- / 1,50 
– Cestovné nad 15 rokov: 2,- / 2,90 
Rodinný lístok
(2 rodičia + deti, vzťah je potrebné preukázať vhodným dokladom alebo preukazom poistenca): 5,-  / 7,- 
– Dovozné za batožinu a živé zvieratá: 1,- / 1,50
10-vstupový
(10 jázd bez rozdielu veku, aj pre viac cestujúcich): – / 10,- 
–  Celosezónny
neprenosný, lístok sa vydáva na meno a č. OP: – / 30,- 

  • Košickú detskú historickú železnicu (KDHŽ) prevádzkuje OZ Detská železnica Košice (dopravca), Železnice Slovenskej republiky (prevádzkovateľ dráhy) a z poverenia Mesta Košice aj Dopravný podnik mesta Košice, a. s. (dozor nad traťou).
  • Deti do 3 rokov sa prepravujú bezplatne, inak nárok na bezplatnú prepravu nejestvuje. Na KDHŽ platia cestovné lístky vydávané len samotným dopravcom OZ Detská železnica Košice.
  • Prepravu v samostatnom vozni, alebo mimoriadnu jazdu je potrebné si objednať u dopravcu minimálne 48 hodín vopred.
  • Úhrada za cestovanie bez platného cestovného lístka je v zmysle § 46 Zákona NR SR č.             164/1997       Z. z. v znení jeho neskorších doplnkov a zmien.

Prepravné pokyny

  1. Pred nástupom si od obsluhy zakúpiť cestovný lístok podľa platnej tarify.
  2. Po nástupe do vozňa si nechať lístok označiť sprievodcom.
  3. Pri preprave platia ustanovenia Prepravného poriadku Košickej detskej historickej železnice v Košiciach, ktorý je k nahliadnutiu uložený u dopravcu.

MHD k Detskej železnici:

K stanici Čermeľ sa dá dostať autobusovou linkou 14, výstupom v rovnomennej zastávke a následným peším presunom po chodníku a cez prechod pre chodcov (cca do 5 minút).

K stanici Alpinka sa dá dostať autobusovou linkou 14, výstupom v rovnomennej zastávke a následným peším presunom po ceste súbežne s traťou (cca 5 minút).

Prestup na linku 14:

Linka 14 premáva na trase (Železničná zastávka Ťahanovce -) Vodárenská – Čermeľ – Horný Bankov / Alpinka / Jahodná v intervale 30 minút

Video:

Zdroj: IMHD.SK, SME.SK
Foto: OZ Detská železnica
Spracoval: Jaroslav Filo

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.