Návraty: Vianočná električka cez víkend praskala vo švíkoch

BRATISLAVA – Vianočná historická električka premávajúca od 6. decembra 2011 uplynulý víkend praskala vo švíkoch. Každé kolo sa s ňou prišlo odviesť veľké množstvo ľudí. Hoci väčšina z nich sa s ňou odviezla celé kolo našli sa aj takí, ktorí ku využili pri ceste domov z vianočných trhov, alebo práve naopak cestou na trhy. Po odchode z nástupnej zastávky Jesenského bola vždy plne obsadená, takže väčšina ľudí počas jazdy stála. Počas prvých dvoch kôl mohli cestujúci ľubovoľnou sumou podporiť pracovno-resocializačné centrum Lepší svet, pričom za príspevok dostali nie len vianočnú pohľadnicu ale aj jeden z výrobkov podľa vlastného výberu.

Po príchode na nástupnú zastávku Jesenského sa pri električke pristavovalo množstvo zvedavcov. Niektorí sa pri nej iba fotili, iní do nej aj nastúpili a neváhali čakať dobrých pár minút do jej nasledujúceho odchodu. Počas prestávky mala električka otvorené len predné dvere a vnútorné osvetlenie zapnuté na minimum, respektíve úplne vypnuté. Na otázky týkajúce sa historickej električky ochotne odpovedal jej vodič, ktorému sa vyzdobená električka veľmi páčila. Vysvetlil nám, že vianočné osvetlenie nie je napájané zo zberača, ale je napojené na osvetlenie transparentov. Z dôvodu zníženia odberu prúdu však z predného transparentu odstránili žiarovky.

Vianočná električka je vianočne vyzdobená historická električka ČKD Tatra T2, ktorá začala v Bratislave premávať v roku 1958. Záujemcovia sa s ňou môžu odviesť až do piatku 23. decembra denne od 16:00 do 20:00 (vrátane). Električka jazdí bezplatne v hodinových intervaloch zo zastávky Jesenského cez Kamenné námestie, Špitálsku, Americké námestie, Radlinského, Vazovovu, Krížnu, Americké námestie, Špitálsku, Námestie SNP, Kapucínsku, Tunel, nábrežie a Námestie Ľudovíta Štúra späť na zastávku Jesenského. Na každej zastávke po trase električky je vylepený jej cestovný poriadok vďaka čomu vie cestujúca verejnosť odchody tejto netradičnej električky. Ak sa chystáte navštíviť vianočné trhy na Hlavnom, Františkánskom, alebo Hviezdoslavovom námestí využite pri tom vianočnú električku dopravného podniku Bratislava, ktorej svetelnú výzdobu zabezpečila firma Siemens a o vnútornú výzdobu sa postarali klienti z organizácie Lepší svet.

Na záver článku nám už neostáva nič iné ako poďakovať dopravnému podniku za premávku vianočnej električky a jej vodičovi za perfektnú jazdu.

Texst: Jaroslav Filo
Foto: Jaroslav Filo a Patrik Špačinský

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.