Objavujeme: Záchrana lokomotívy Eg 6

Eg 6 v Erfedingu 2RAKÚSKO – Lokomotíva Eg 6 z roku 1913 stála na čele Viedenskej električky a ťahala diaľkové vlaky v úseku námestie Korunovačného pahorku – Krajinská hranica Kopčany v rokoch 1914 – 1935. Dnes stojí s defektnými motormi odstavená v Rakúsku a čoskoro bude ponúknutá na predaj, alebo zošrotovanie. A preto sa Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy snaží o jej záchranu.

Lokomotívy Eg 5 a 6:

Lokomotívy Eg 5 a 6 sú vozidlá, ktoré patrili spoločnosti P.O.H.É.V. (Pozsony Országhatárszeli Helyiérdekú Villamos Vasút ). Tá prevádzkovala časť Pressburgerbahnu (elektrickej lokálnej železnice Bratislava – Viedeň 1914 – 1945) na Uhorskom (od roku 1919 Slovenskom) území. Tieto vozy slúžili pre ťahanie kurzových (osobných) vozňov diaľkových vlakov v úseku námestie Korunovačného pahorku – Krajinská hranica v Kopčanoch, kde bola z dôvodu inej napäťovej sústavy pre úsek Kopčany – Gross Schwechat od vlaku odpojená a odstavená na vedľajšiu koľaj, kde čakala na príchod vlaku z Viedne. za vozne sa zapojila lokomotíva na striedavý prúd, ktorá ťahala vlak až do Schwechatu, kde nasledovalo ďalšie prepriahanie lokomotív.

Lokomotívy vyrobila firma GANZ Budapešť v roku 1913 (v rakúskych záznamoch je nesprávne uvádzaný rok 1916) ako dve štvorosové elektrické lokomotívy s otáčajúcimi podvozkami špeciálne pre Bratislavu.

Lokomotávy museli spĺňať následovné podmienky:
1. Vhodnosť pre železničnú, ako aj pouličnú dopravu – preto boli vybavené železničným ako aj električkovým spriahadlom.
2. Vyhovovanie podmienkam pre ťahanie vlaku cez mostné rampy a vlastný Dunajsky most (Starý most). Žiadny osový tlak nemohol byť vyšší ako 6,5 tony. Najvyššia váha vozidla tak bola stanovená na 26 ton.
3. Vybavenie šmýkadlom na odber prúdu z tretej napájacej koľajnice, ktorá bola použitá v prepriahanej stanici Kopčany (výmena lokomotív jednosmerne/striedavé napätie).

Použitie elektrických lokomotív Eg 5 a 6 v prevádzke netrvalo dlho. Po prvej svätovej vojne doprava silno poklesla a frekvencia diaľkových vlakov Viedeň – Bratislava bola slabá. Obe lokomotívy boli preto od roku 1920 používané len sporadicky, väčšinou boli v zálohe a v roku 1935 s konečnou platnosťou odstavené v depe Kopčany. Dôvodom bola prestavba Bratislavskej trate na úzky rozchod.

V roku 1941 boli cez sprostredkovanie firmy Siemens, respektíve DRB (Nemecké ríšske dráhy) obe lokomotívy predané. Dostali sa do vlastníctva firmy Stern und Hafferl. Lokomotíva Eg 5 dostala po viacerých prečíslovaniach číslo E 22.003 a Eg 6 22.004.

Lokomotíva Eg 5:

Eg 5 v MariazelliLokomotíva Eg 5 bola odkúpená Tramway museum Mariazell a v roku 2000 zrekonštruovaná do je pôvodnej podoby, akú mala v časoch svojho pôvodného pôsobenia u firmy P.O.H.É.V. Rekonštrukciu robili Ústredné dielne DPB Brno. V súčasnosti majú v Mariazelli aj dva kurzové vozne z niekdajšej Viedenskej železnice, ktoré zvyknú prevádzkovať podľa požiadaviek. Priamo na stránke múzea je uvedený aj nesprávny udaj, že lokomotíva je z roku 1916. Ako sme však vyššie spomínali, lokomotíva bola vyrobená o 3 roky skôr.

 

Lokomotíva Eg 6:

Eg 6 v Erfedingu 2Lokomotíva Eg 6, ktorá premávala v Bratislave, a o ktorej záchranu sa usiluje Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy je stále vo vlastníctve firmy Stern und Hafferl a sporadicky nasadzovaná na trasách Linzer Lokalbahn (LiLo, LLB). Deponovaná je v prevádzke v Eferdingu. V súčasnosti má defektné motory, možno sú už aj vymontované a použité v druhých dvoch lokomotívach typu Eg, ktoré u StH ešte jazdia. Lokomotíva E22 004 (Eg 6) má byť tento rok vyradená z evidencie a tým je určená na ďalší predaj alebo zošrotovanie!

Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy sa preto usiluje o odkúpenie a záchranu tejto lokomotívy za účelom možného vytvorenia Múzea Viedenskej elektrickej železnice, respektíve na múzeálne účely ako také. Lokomotíva má cca 30 ton a súčasný vlastník ju môže pokojne odpredať ako šrot, za cenu cena zhruba 250 eur za tonu + 20 % DPH. To znamená, že čistá kúpa by bola cca na úrovni 9 000 eur s DPH.

Zámer je kúpiť ju za pomoci sponzorov a darcov na Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy, čo je občianske združenie. Momentálne sa čaká na odpovede, ohľadom termínu vyradenia, možnosti odkúpenia aj s vadnými motormi, overenia 20% hodnoty DPH na železný šrot a snáď aj potvrdenia kúpnej ceny. KP MHaRD má prísľub od jednej spoločnosti, ktorá by za symbolickú cenu – sponzorstvo vedela lokomotívu prepraviť na vagóne z Eferdingu na hranice so SR a odtiaľ to už odtiahnuť po rozchode 1435 mm buď do Múzea dopravy alebo na Rendez, prípadne do vozovne DPB Jurajov dvor.

KP MHaRD che zároveň spracovať projekt ďalšieho využitia lokomotívy Eg 6 v budúcnosti. Ráta sa aj so zakúpením kurzového vozňa, ktorý v Bratislave premával a ktorý by bol predstavený potencionálnym sponzorom, kvôli zafinancovaniu ich kúpy a rekonštrukcie.

O ďalšom osude tejto lokomotívy vás budeme priebežne informovať.

Text a foto: Roman Delikát
Zdroj: http://kotp.railnet.sk/?p=1279
Úprava: Jaroslav Filo

zachrana Eg 6 plagat

Komentárov

  1. Dakujeme za clanok! Prosim len o malu opravu, ci spresnenie, zachranu podnika obcianske zdruzenie Klub priatelov mestskej hromadnej a regionalnej dopravy, v skratke KP MHaRD a nie KOPT, tym vdacime len za medializaciu.

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.