Boli sme pri tom: Najväčšia interaktívna výstava vláčikov na Slovensku

CIMG6839NITRA – Každý z nás v detstve aspoň raz videl veľký model železnice a zažil pocit očarenia z minisveta, ktorý si žije vlastným kúzelným životom. Dieťa dokáže celé hodiny obdivovať tento čarovný svet s pocitom, že by už chcelo vyrásť a byť veľkým rušňovodičom, so všetkými povinnosťami a zodpovednosťou dospelým vlastnými. Dospelí sa naopak pristavia a spomínajú na to, aké to bolo túžiť v detststve po métach vtedy nedosiahnuteľných a opäť sa raz aspoň na okamih stanú deťmi. Tieto vzácne chvíle, kedy sa stiera rozdiel medzi detstvom a dospelosťou ste mohli zažiť od 20. do 27. februára 2011 na najväčšej interaktívnej výstave vláčikov na Slovensku v nákupno-zábavnom centre Mlyny.

Táto nevšedná akcia obsahovala modelové železnice rôznych velkostí, od tých najmenších (Z v mierke 1:220), až po najväčšie (LGB – záhradná železnica v mierke 1:22,5) na rozlohe cca 800 m2. Na výstave boli vystavené koľajiská v rôznych veľkostiach (od 1×1m až po 5×15m) s pestrým obsahom.

Vzhliadnuť ste mohli klasické železničné trate so stanicami, úzkorozchodná banská i lesná železnica, mestská električková trať, železničné trate so systémom FALLERCAR, pohybujúce sa autá a ďalšie miniatúrne atrakcie.

Naj prízemí sa najväčšiemu záujmu tešilo modelové koľajisko venované horeskej železnici a pozemnej lanovke spájajúcu spodnú a hornú železničnú trať. Lanová dráha bola zložená s dvoch nákladných vozňov s plošinou pohybujúcich sa prostrednáctvom gravitácie. Na plošine každého vozňa bola koľajnica. Keď lanovka prišla do údolnej, alebo vrcholovej stanice,  za normálnych okolností by lokomotíva dotlačila železničný vozeň na plošinu vozňa lanovky a po jeho odpojení by sa lanovka vydala na cestu. Po príchode do koncovej stanice by sa vozeň zapojil za čakajúcu lokomotívu a prepravu tovarov a ľudí by pokračovala ďalej. Keďže žiadne pripájanie a odpájanie vozňov sa na výstave ale nekonalo, lanovky i železnice si jazdili nezávysle od seba.

Popularite sa však tešilo aj koľajisko mestskej električkovej trate, ako aj modelové koľajisko železničnej trate, ktorá bola zvláštna tým, že po ceste jazdilo nákladné auto, ako aj autobus Ikarus 260, respektíve 280. Cestné vozidlá boli poháňané elektromagnetom. Každé vozidlo malo zabudovaný motorček, ktorý zo spodnej strany stola poháňal elektromagnet.

V strede galérie Mlyny sa zase nachádzalo modelové koľajisko, ktoré bolo zaujímavé dvomi koľajovými otačkami, ktoré sa ale nevyužívali. Vlaky sa totiž otáčili v najbližšej stanici a to tak, že lokomotíva sa odpojila od vlaku, po druhej koľaji ho obehla a z opačnej strany sa zaň opäť pripojila.

Na prvom poschodí ste pre zmenu mohli vzhliadnuť vitrinu so zaujímavými modelmi historických i súčasných železníčných vozidiel – parné, elektrické i motorové rušne, ako aj osobné či nákladné vozne.

Ďalšie kráľovstvo železníc na návštevníkov čakalo na 2, poshodí. Okrem detskej železnice pre najmenších ste tu mohli vzhliadnuť 2 rozsiahle modelové koľajiská zo Slovenska i Maďarska. „Poča jazdy vlakom“ ste popri trati mohli na ceste vzhliadnuť historické i súčasné autá i autobusy (Ikarus, či Karosa). Na modelovom  koľajisku patriacom Railnet klubu Bojnice to žilo ako na naozajstnej železnici. Každá železničná stanica bola obsadená prednostom stanice, respektíve výpravcom, ktorý zabezpečoval výpopravu vlakov. Na to, aby mohol vypraviť vlak do nsledujúcej stanice musel cez telefón (nie svoj vlastný) zavolať do následujúcej stanice a overiť si, či môže vypraviť daný vlak, t.j. či ho v nasledujúcej stanici budú schopní prijať. Okrem rôznych nákladných vlakov, osobákov, či rýchlikov,  ste na trati mohli vzhliadnuť aj TGV expres.

Ani na tomto poschodí nechýbala výstavná vitrina so vzácnymi expozíciami vlakov rôznych štátov, pochádzajúce z rôznych časových období. Okrem toho sa tu však nachádzalo aj lego mestéčko so železničnou dopravou a záhradná železnica.

Výstava bola verejnosti prístupná denne od 10-tej do 18-tej hodiny a každý deň sa tešila veľkému záujmu verejnosti, ktorí aj pol hodiny postávali pri jednom koľajisku a vychutnávali si jazdu železničky. Niektotých návštevníkov dokonca táto výstava očarila natoľko, že si na nej kúpili železničné modely, knihy, či iné zaujímavosti nie len so železničnou tematikou (na predaj tu totiž okrem iného bola aj kniha Poštovní autobusy). Nákupno-zábavné centrum Mlyny tak rozhodne nemalo núdzu o zákazníkov.

Našich kolegov z Railnetu táto výstava zaujala natoľko, že by ju radi dotiahli aj do Bratislavy.Nie, že by sme chceli robiť reklamu nejakému nákupnému centru, ale aj v hlavnom meste máme nákupné centrá, kde by sa takáto akcia mohla zorganizovať.  Ak by sa to podarilo, dopravný podnik by potom na túto nevšednú výstavu mohol priesť návštevníkom historickým autobusom.

Text a foto: Jaroslav Filo

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.