Objavujeme: Tajomný vlek v Karpatoch

P1070753aTajomný vrak v Karpatoch. Aj takýmto prívlastkom by sme mohli nazvať príves typu Karosa, ktorý sa nachádza v lesoch Malých Karpát, neďaleko račianskych vinohradov. Podľa všetkého sa jedná o autobusový, resp. trolejbusový príves Karosa B 40. Tento typ prívesov sa vyrábal od 1. polovice 1950-tych rokov v národnom podniku Karosa Vysoké mýto, neskôr aj v Letňanských strojírnách, pravdepodobne až do roku 1964. Vrak, o ktorom je reč, je v „objatí“ karpatského lesa už dlhšiu dobu. Pri výlete prírodou Malých Karpát som ho tam videl už asi pred dvomi rokmi, no väčšiu pozornosť som mu vtedy nevenoval.

Tentokrát som sa ale rozhodol, že pôjdem naň pozrieť bližšie (vrak sa totiž nachádza niekoľko desiatok metrov od najbližšej lesnej cesty). Na fotografiách si možno všimnúť, že na stave tohto odstaveného prívesu sa značne podpísal zub času. Vrak postupne hrdzavie, deravá je aj jeho strecha, dokonca naňho spadol aj strom. Kto, kedy a akým spôsobom dopravil tento príves do karpatského lesa, zostáva záhadou. Rovnako zostáva záhadou aj pôvod tohto vozidla – jeho pôvodný prevádzkovateľ.

Po ďalšej, dôkladnejšej obhliadke tohto autobusového prívesu sa nám podarilo zistiť, že toto vozidlo patrilo podniku ČSAD, o čom svedčí nápis (síce na postupne korodujúcom podklade, ale stále viditeľný) na pravom boku autobusového vleku. Vo vozidle sa počas jeho odstavenia v lese zastavilo aj niekoľko zvedavých návštevníkov. Počas bližšieho skúmania vraku vozidla sme totiž našli obaly od horaliek, ice tea aj konzervu od pašteky. Nie len ľudia sem zavítali. Problém dostať sa do vraku nemali ani vtáci, keďže strecha je už značne deravá a na oknách už nie sú sklá. Dokonca si tu pravdepodobne v minulosti dravce spravili svoje hniezdo. Dôkazom sú nanesené časti rôznych trávovitých porastov, ako aj perie po týchto dravcoch. V bezprostrednom okolí prívesu sa tiež náachádza niekoľko častí z tohoto vozidla, ktoré sa nachádzajú zväčša pod starým lístím. Našli sme napr. časti zo sedadiel, ktoré sú už na pravej časti vozidla povytŕhané.

Na tejto zaujímavej expedícii som sa podielal spolu s autorom tohto článku Petrom Vodičkom.

Text a foto: Peter Vodička

  1. To je teda „nářez“ objaviť takýtoi kúsok 🙂 Som zvedavý, či by sa vzhľadom k jeho stavu vyplatila prípadná renovácia (ale asi nie, keď je v tak zlom stave). Myslím si, že veľa B40-tok neostalo.

  2. Velmi pekny clanok aj foto,mozno sa niekto pusti do renovacie a myslim si osobne ze s kazdym vrakom sa da nieco robit,Ja som objavil podobny kusok na vychodnom slovensku,tiez mal deravu strechu a tiez stav vraku-jedna sa o prives za autobus RTO pravdepodobne prives Jelcz P-01E.

  3. Re Jozef: Ahoj, vieš nám poslať fotky toho prívesu, prípadne aj krátky článoček?

  4. Pekne zadokumentovane. Svojho casu som na tu B 40 uz aj ja upozornoval, https://www.veterany.eu/?p=1832 , ale ako vidim nic sa s nou neudialo, akurat dalej mizne. Je na nej okrem napisu CSAD na povodnom olivovo zelenom podklade so slonovinovou strechou pozorovatelny aj neskorsi nater cerveno bielou sachovnicou. Ta zelena by ukazovala na nejake skorsie serie a ta sachovnica na pouzitie na niektorom BA letisku. Snad Vajnory (dnes bohuzial v podobnom stave ako prives…:(, alebo zeby Ivanka? Mozno sa najdu nejaki pamätnici a objavia sa foto z letiska kde mohla sluzit.
    Ad: mozna rekonstrukcia, upozornoval som uz vtedy aj ceske RO a RTO spolky, ale bez odozvy. A ten stav je uz podobny Arpadovi z Jahodnika…:(
    skoda, ale u nas to tak asi musi byt…

  5. re gixxer: Jeho prípadný odvoz z miesta kde sa teraz nachádza, môže byť dosť veľký problém, keďže všade naokolo sú stromy. Po pravej strane sú tŕne, možno ešte tadiaľ by sa nejakou cestou dal vyslobodiť. Ak by oňho niekto naozaj mal záujem, tak pokúsiť sa ho odtiaľ dostať určite neodporúčam v čase vegetačného obdobia, vtedy je tam už ozaj veľký problém vôbec sa dostať. Jedine neskoro na jeseň, alebo pred príchodom jari. V zime je zase problém sneh.

  6. Ahoj Jaro,tak foto toho prievesu som Ti uz raz posielal na info@veterany.eu ale asik nedosli,tak som Ti poslal znovu + bonus fotky veteranov z Ukrajiny ako napr Karosu SL ,moskvice,volgy :-0 Tak mas sa na co tesit.

  7. Inac osobne si myslim,ze tento vlek odtiahli do lesa polovnici,neskor ho nevyuzivali tak ostal opusteny. Podla mna sa este urcite nejake vleky najdu hlavne tu na vychode niekde na opustenych druzstvach ale treba sa zameriet aj do okolia, vacsinou ludia byvajuci pri druzstvach odkupovali taketo dopravne prostriedky a polnohosp techniku ktora im do dnes stoji na dvoroch.

  8. Re gixxer: Odkiaľ vieš, že je to letiskový príves? pokiaľ viem, ltak letisko bolo vtedy ČSA a príves je označený ako ČSAD.

  9. ja viem o 1 vlecke ale ta je v este horsom stave ako tato v lese je to novsi typ taky co sa davali za rto z toho pohladu co som videl ma asi prasknuty alebo ohnuty ram cela je prehnuta

  10. A nevieš kde sa tá vlečka nachádza? Nemáš jej foto? Rád by som ju išiel oomrknúť.

  11. Re Jaro : No vidis uz sa objavil dalsi vlek za RTO,tak z tych dvoch by sa snad nejak mohol jeden zrekonstruovat :-0 Uz len nech da Andrej viac info.

  12. Andrej: A čo ten tvoj objavený príves. Vieš mi o tom povedať niečo viac?

  13. mam tu 1 fotku toho vleku ale ja som ten vlek chcel povodne dotiahnut ku me lebo som si myslel ze budem mat rto cku lenze dotycny co mi tu rto cku sluboval ma len vodil za nos to co mi nahovaral ze existuje je uz 10 rokov zosrotovane a inak mam tu aj nejake fotografie sl 11 ktoru mam doma a ktoru sa mi podarilo zachranit pred autogenom chcel by som ju dat do povodneho stavu ale bohuzial je vo velmi zlom stave a vela veci mi do nej chyba

  14. Uz som pozrel,No vyzera tak podobne ako ten co som nasiel ja,asik tazko sa bude z tych dvoch robit jeden kus.Tiez by som pridal foto na facebook ale neviem ako na to.

  15. ten je taky podobny ako ten co som tam dal ja ale keby niekto chcel takyto vlek robit tak uz toho vela nezostalo

  16. Ahojte, predvčerom som čítal tento článok a čo čert nechcel, dnes som „objavil“ :)) niečo veľmi podobné, ale v trošku lepšom stave. Taktiež sa jedná o vlek, na jednej strane má dokonca zachovalé zasklenie, celkovo je v mierne lepšom stave, ako tento prezentovaný. Foto mám v telefóne, keď prídem z týždňovky stiahnem a pošlem aj sem aj na FB. O aký typ sa ale jedná neviem, je veľmi podobný tomuto od Karosy ale nie je to ono… Len na okraj, nachádza sa v žilinskom okrese.

  17. Re Juraj: Ahoj Juraj, budeme sa tešiť na tvoje fotky. Ak tento príves nie je Karosa B 40, nemohla by to byť Karosa D4?

  18. Máte pravdu, je to D4-ka, podľa vygooglených foto je to ono. V sobotu pridám link na foto + fotky na Facebook.

  19. Re: PVo, Jaroslav Filo, Ano, tiez si myslim ze transport zo sucasneho stanoviska by bol mozny naozaj len niekedy neskoro na jesen a s pouzitim tazkej techniky, ale dalo by sa to, ak by to niekomu stalo za to. Vtedy som myslim aj niekomu posielal fotografie a GPS suradnice.Lenze uz som mal aj tu cest stretnut sa tam s miestnymi polovnikmi a zda sa mi, ze pre pripadneho zaujemcu by to mohol byt väcsi problem, ako samotny zufaly stav vozidla…

    No a to, ze tato B 40 mohla pravdepodobne sluzit aj na niektorom letisku je IBA moja amaterska domnienka. Pri podrobnejsej obhliadke naterov tohto vraku je vidiet jeho pravdepodobne povodny fabricky lak. Olivovo zelena skrina karoserie so svetlo kremovou strechou a s logom okridleneho kolesa CSAD. To by mohlo naznacovat, ze sa jedna o nejake skorsie serie pretoze neskorsie uz byvali cervene so svetlou strechou. Na tomto natere je na takmer po celej ploche karoserie vidiet aj velmi nejasne stopy po dvojfarebnej, asi cerveno bielej sachovnici s velkostou stvorca cca 45x45cmm. Tento nater ale vydrzal menej ako povodny a tak usudzujem, ze bol robeny menej profesionalne ako povodny. Mozno rucne a stetkou.Tak ako naznacujete, letisko v Ivanke bolo spravovane CSA, velkou profesionalnou znackou, s uz v tej dobe perfektnou corporate identity, ktora ale na privese nikde nieje. Takze skor ma napada vyuzitie na ploche letiska, ako nejaky technicky pristresok na konci drahy, pozorovacie stanovisko, sklad materialu, alebo technnologie pre obsluhujuci personal a pod. A mozno skor vo Vajnoroch. Ale opakujem, su to len moje, nicim nepodlozene domnienky. Chcelo by to nejakeho skuseneho leteckeho pamätnika z Vajnor, alebo z Ivanky. Mozno by sa nahodou nasiel na nejakych starych fotkach z letiska- niekde v pozadi.

    Inak jedna, ale neskorsia snad modro biela Karosa/ Jelcz k RTO dlho stavala niekde za Nitrou v tych vinohradoch na upäti Zobora po lavej strane cesty na ZM. Ale to je tiez len taka matna, niekolkorocna spomienka bez zaruky.

  20. zdravym vas vsetkych potrebujem poradit mam Garant dizel a chybaju mi komplet cele trisky moze mi niekto pradit kde alebo kto by mi ich mohol pomoct zohnat moj tel. 0905 997 645 e-mail struko@centrum.sk

  21. Aktuálne: V súčasnosti sa snažíme rozkúštiť výrobné číslo autobusu, ktoré by nám mohlo pomôcť k identifikácii pôvodného majiteľa.

  22. Zdravim,

    mohol by mi niekto zo znalych na mail erik.pauer@gmail.com alebo redakcia@transportdb.tk napisat presnejsie umiestnenie tohto karpatskeho vleku? Na webe uvedenom pod mojim nickom uz dlhsiu dobu pripravujeme zoznam vozidiel CSAD v Bratislavskom kraji a mam niekolko tipov, co by tento voz mohol byt.. Rad by som si to ale overil na mieste, nepatrim medzi ziadnych zberatelov a zarucujem ze z toho vozu nic nezmizne ani sa nebudem rozsirovat o jeho presnom umiestneni. Dakujem

    S pozdravom Erik Pauer

  23. Re Erik Paurer: Poslal som e-mail s niekoľkými informáciami.

  24. Jaroslav Filo: vdaka no bohuzial mi nic nedoslo ani na jeden z uvedenych mailov, neviem kde sa stala chyba… v spamovom kosi som tiez nic nenasiel..

  25. Ak by ma niekto vedel navigovat k tomuto vraku autobusu, bol by som za to velmi povdacny. Dakujem

  26. Zdravim,

    existuje tento vrak este vobec? Podla indicii od niektorych tunajsich uzivatelov, ktori vrak poznaju som ho bol v rokoch 2011 a 2012 niekolko krat hladat, no napriek tomu, ze tieto lesy poznam velmi dobre vrak som nenasiel. Preto si dovolim vyslovit obavy ci este vobec existuje. Dokaze to niekto potvrdit alebo vyvratit? dakujem

  27. Zdravim Vas pani v tejto zabudnutej teme. Je to uz skoro 8 rokov, co som tu upozornil na tento prives. Dnes sme boli opat po rokoch na prechadzke vo Vajnorskej doline. Zatial co na havariu bulharskeho lietadla v roku ‚1966 sa zacalo spominat, Vlek Karosy B-40 uz z lesa zmizol pravdepodobne do nenavratna…:(
    Ak by ste mali predsa len nejake informacie o jeho osude, prosim podelte sa. Moc by ma potesilo, ak sa ho niekto ujal s nadejou na druhy zivot. I ked to je asi len naivne prianie a pochutnali si na nom v srote…:( Ale, ze by to niekomu stalo za to, tahat to odtial?

  28. Re gixover: Ďakujeme za informáciu. Spomínam si, že keď som šiel v novembri minulého roku s kolegom k pamätníku leteckého nešťastia, autobusový príves som nevidel ani ja. Ale keďže vonku sa už pomaly stmievalo a my sme mali namierené k pamätníku, nejako som tomu nevenoval pozornosť. Tiež by ma ale zaujímalo čo sa s tým prívesom stalo. ak ho niekto odtiahol, niekto zo záhradkárov by si to hádam všimol. Ale ak ho nik neodtiahol, tak ho niekto postupne rozoberal a odniesol do šrotu. Otázkou je, odkiaľ by sa zberači železa o tom vleku dozvedeli. Od lesnej cesty ho totiž v letnom období vôbec nebolo vidno.

    V každom prípade už v súvislosti s týmto prívesom máme záhady dve.
    1. Kto, kedy a prečo odstavil tento príves v Karpatoch
    2. Kam sa ten príves odrazu stratil

    Ak niekto z Vás má nejaké info, ozvite sa nám.

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.