Návraty: Na rozlúčke so Starým mostom

BRATISLAVA – V piatok 8. novembra sa o 16:00 pri mýtnom domčeku na petržalskej stane Dunaja konala symbolická rozlúčka so Starým mostom, ktorého história siaha do roku 1890 kedy bol slávnostne otvorený Most Františka Jozefa (neskôr Štefánikov most). Tento most slúžil verejnosti do roku 1945, kedy ho ustupujúce vojská nemeckej armády vyhodili do vzduchu. A tak sa o rok neskôr na základoch tohto mosta postavil dnešný Starý most známy aj pod názvom Most Červenej armády.

Rozlúčky so Starým mostom sa zúčastnilo viac ako 100 návštevníkov, ktorí sa v úvode od organizátor dozvedeli niekoľko zaujímavostí z histórie mosta. Po krátkom historickom exkurze nasledovali „smútočné“ príhovory predstaviteľov Petržalského krášľovacieho spolku a zástupcov regionálnej samosprávy Jozefa Uhlera  Iva Nesrovnala. Akcie sa zúčastnil aj predseda BSK Pavol Frešo, ktorý sa vzhľadom na predvolebné moratórium vzdal svojho príhovoru.

Na rozlúčke so Starým mostom ste mohli vzhliadnuť aj cisára Františka Jozefa a vojská Červenej armády. Návštevníci podujatia sa mohli občerstviť vareným vínkom, zakúpiť si historický kalendár na rok 2014 a získať certifikát účasti na rozlúčke so Starým mostom.

Približne o 17-tej hodine sa ľudia so zapálenými kahancami vybrali na most, aby vytvorili svetelnú reťaz medzi Petržalkou a Starým mestom. Kto si nepriniesol kahanec so sebou, mohol si ho zakúpiť aj na mieste podujatia. Vytvorenie svetelnej reťaze však celkom nevyšlo, lebo niektorí ľudia bez zastavenia prešli so zapálenými kahancami z jednej strany mosta na druhú začo čiastočne môže aj slabá koordinácia tejto aktivity.

V popoludňajších a podvečerných hodinách bol na Starom moste čulý ruch. Množstvo Bratislavčanov sa prišlo peši i na bicykli pravdepodobne posledný krát prejsť po tomto moste a vychutnať si prekrásne pohľady na nábrežie Dunaja a bratislavské dominanty  – hrad, Most SNP a Dóm sv. Martina. Väčšina z nich mala v ruke fotoaparát aby si zvečnili súčasnú podobu mosta.

Túto nedeľu 10. novembra ste sa mohli v rámci študentského behu prebehnúť po tomto moste.

Pokiaľ ste sa symbolickej rozlúčky so Starým mostom nestihli, alebo nemohli zúčastniť nemusíte byť sklamaný. Prejsť sa po ňom budete môcť pravdepodobne do piatka.

Podľa doterajších informácií sa od 15. novembra začne tento most postupne rozoberať a po novom Starom moste slúžiacom pre električky, chodcov, cyklistov a vozidlá záchrannej služby sa budeme môcť opäť prejsť pravdepodobne v druhej polovici roka 2015.

 

Fotografie budú k dispozícii dnes alebo zajtra večer

 

VIAC INFO O MOSTE: TU

Text: Jaroslav Filo
Foto: Martin Žarnovický

Titulná foto: TASR.SK

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.