Aktuálne: Na Brniansku a Hroboňovu ulicu sa po 38. rokoch vráti pravidelná trolejbusová linka

BRATISLAVA – Od 27. marca 2012 sa na Pražskú a Brniansku ulicu vráti pravidelná trolejbusová linka, ktorá bude premávať po miestach z ktorých bola v 70. rokoch trolejbusová doprava vylúčená. Prvé trolejbusy začali premávať po Pražskej a Brnianskej ulici už v roku 1909 kedy začala premávka trolejbusov v meste Bratislava. Trolejbusová trať za začínala v oblasti dnešných Vinárskych závodov na Pražskej ulici a a pokračovala cez Pražskú a Brniansku ulicu na Patrónku a Červený most na konečnú zastávku Železná studnička. Trolejbusy premávali po tejto trati len do roku 1915 kedy bola táto linka zrušená.

Ďalšou trolejbusovou linkou, ktorá začala po tejto trase premávať bola linka „P“. Tá začala premávať 1. októbra 1941 po trase Hotel Centrál (Žabotova) . Penzíjny ústav – Lamačská (Pražská – Brnianska) – Patrónka. Celková dĺžka trate bola 2 940 metrov. Linka bola 1. apríla 1944 prečíslovaná na linku č. 12 a 20. decembra 1953 bola predĺžená k Vojenskej nemocnici.

1. júla 1962 došlo k predĺženiu linky číslo 11, ktorá po novom premávala po trase Slovenské národné divadlo – Žabotova – Vojenská nemocnica. Linka číslo 12 bola prechodne zrušená. linka číslo 11 bola 6. októbra 1971 rozdelená na dve samostatné linky – Slovenské národné divadlo – Račianske mýto a Žabotova ulica – Vojenská nemocnica. Neprajníci trolejbusovej dopravy dosiahli v roku 1973 zrušenie úseku Národné divadlo – Račianske mýto.

V roku 1971 došlo k predĺženiu trolejbusovej trate z Búdkovej ulice cez Hroboňovú, Prokopa Veľkého a Brnenskú späť cez Hroboňovú na Búdkovú ulicu. Na novom úseku začala premávať predĺžená linka číslo 13 (Koliba – Hodžovo námestie – Búdková – Prokopa Veľkého a späť).

V roku 1973 sa z dôvodu rekonštrukcie Lamačskej cesty skrátili linky číslo 11 a 12 po Patrónku a boli vedené protismerne. Ešte v tom istom roku boli predĺžené na hornú stranu Gotwaldového námestia (dnešné Námestie Slobody) a postavili pre ne novú obrátku zo Šancovej po Štefaničovú ulicu.

11. februára 1974 sa začala rekonštrukcia Pražskej a Brnianskej ulice čo si vyžiadalo zmenu trolejbusových liniek číslo 11, 12 a 13. Zrušila sa linka číslo 11 Gotwaldovo námestie – Limbová – Kramáre, linka číslo 12 začala premávať po skrátenej trase Gotwaldovo námestie – Vlárska ulica a linka číslo 13 sa skrátila po Búdkovú ulicu. Následne však bola predĺžená linka číslo 17 z Lovinského po Dubovú ulicu.

V auguste minulého roku sa začalo s obnovou časti trolejbusovej trate po Pražskej a Brnianskej ulici, ako aj po ulici Prokopa veľkého k Vozovni Hroboňova. Výstavba 4 150 metrovej trate bola ukončená 12. decembra a o 7 dní neskôr po nej začala skúšobná premávka trolejbusov na výjazdoch a dojazdoch liniek číslo 201 a 202.

Od 27. marca 2012 sa po skúšobnej prevádzke začne premávka novej linky na novovybudovanej trolejbusovej trati. Predĺženie trate prispeje k rozvoju trolejbusovej dopravy v Bratislave a eliminuje až 45-tisíc neproduktívne najazdených kilometrov ročne. Slávnostné otvorenie trate sa uskutoční 27. marca 2012 o 15:00 vo vozovni Hroboňova za účasti primátora mesta Bratislava Milana Ftáčnika, generálneho riaditeľa DPB Ľubomíra Belfiho a generálneho riaditeľa spoločnosti ELZA Vladimíra Kováča.

Na obnovenej trati v oblasti Horského parku bude premávať nová trolejbusová linka č. 64, ktorá bude premávať po trase Jelačičova – Trnavské mýto – Šancová – Račianske mýto – Predstaničné námestie – Pražská – Brnianska – Prokopa Veľkého – Hroboňova – Lovinského a späť v 20-minútovom intervale. Autobusová linka číslo 41 tak bude premávať po skrátenej trase Búdková – Drotárska cesta – Vozovňa Hroboňova a späť a naväzovať na trolejbusy linky číslo 64.

Zavedením novej trolejbusovej linky sa zároveň obnoví prevádzka obratiska Jelačičova. To malo svoje využitie už v roku 1971 kedy sa z dôvodu výstavby podchodu na Trnavskom mýte skrátila linka číslo 18, ktorú pôvodne premávala z dolných honov na Hlavnú stanicu.

V roku 1983 bola zavedená nová trolejbusová linka číslo 211 s trasou Jelačičova – Prievozská – Svätoplukova – Mierovo námestie – Kramáre – Valašská ulica. V roku 1984 vznikla trolejbusová linka číslo 218 s trasou Jelačičova – OD Prior. Počas rekonštrukcie Miletičovej ulice bola linka číslo 211 skrátená po Ružovú dolinu avšak v roku 1986 sa opäť predĺžila na Jelačičovu. Nie však nadlho. Lebo v roku 1991 sa opäť skrátila po Ružovú dolinu a na opačnom konci sa jej konečná presunula k Vojenskej nemocnici.

V tom  istom roku začala na Jelačičovu premávať linka číslo 217 po trase Jelačičova – Miletičova – Mlynské nivy – Ul. 29. augusta – Kollárovo námestie – Hoďžovo námestie – Palisády – Búdková – Lovinského – Valašská a späť. V roku 1993 sa však jej trasa skrátila len po Ružovú dolinu.

V roku 1994 začala premávať nová trolejbusová linka číslo 209 z Valašskej ulice na Jelačičovu ulicu, ktorá však bola o rok neskôr predĺžená až do Ružovej doliny. odvtedy sa obratisko Jelačičova využívalo len sporadicky pri rôznych výlukách. Počas výstavby hotela Centrál bolo toto obratisko dočasne odpojené od okolitých trolejbusových tratí. V súčasnosti je už ale obnovené a už o pár dní na ňom budete môcť vzhliadnuť trolejbusy na novej linke číslo 64. Až do ukončenia výstavby hotela Centrál však na Jelačičovej ulici nebude zriadená zastávka, trolejbusy tak budú začínať, resp. končiť premávku s  cestujúcimi na zastávke Trnavské mýto.

Autor: Jaroslav Filo
Zdroj: Dopravný podnik Bratislava a publikácie Trolejbusy v Bratislave a 100 rokov mestskej hromadnej dopravy v Bratislave
Foto: Archív (100-ročnica trolejbusov na Železnej studničke)

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.