Návraty: O jazdy na modulovej železnici v budove Siemensu bol veľký záujem

BRATISLAVA– V sobotu 21. januára sa v zasadačke budovy SIEMENS s.r.o.; na Stromovej 9 uskutočnilo tradičné stretnutie modulovej železnice, ktoré po viac ako roku zorganizovali priatelia z Klubu Railnet.sk Bratislava a KŽM Bojnice. Akcia bola verejnosti prístupná od 09:00 do 17:00 a každý kto sa na tejto akcii zúčastnil, prežil deň v spoločnosti fajnšmekrov na železničnú dopravu. Na svoje si totiž prišli všetci. Malí i veľkí – každý si tu našiel to čo ho zaujíma.

Po vstupe do budovy sa po ľavej strane nachádzalo koľajisko modulovej železnice s modernými i historickými vlakmi. Každý kto si vyskúšal riadenie vlaku na tejto „veľkej železnici“, mohol po vstupe do zasadacej miestnosti požiadať o vydanie preukazu rušňovodiča, ktorý ho oprávňoval jazdiť vlakom na modulovej železnici, ktorá sa nachádzala v tejto miestnosti. Na železničnej trati sa nachádzali nasledujúce stanice a zastávky: Jurajov Dvor, Pavúkovce, Tomášov a Šumperk a nákladísk Šokovo v Bocovanoch, Kameňolom a vlečka Lesy SR.

Počas dňa sa väčšinou jazdilo podľa skutočného grafikonu železničnej dopravy, v ktorom bola zakomponovaná tak osobná, ako aj nákladná doprava. Na oboch stranách miestnosti boli umiestnené originálne staničné hodiny kruhového tvaru s logom Railnetu a v rohu miestnosti sa nachádzala časomiera (niečo ako zobrazovač presného času a tarifného pásma v prostriedkoch bratislavskej MHD). Pred spustením časomiery (jazdy začínali cca okolo 05:45) dostali rušňovodiči cestovný poriadok s odchodom svojho vlaku a pri nákladnom vlaku aj kartičky s radením jednotlivých vozňov. Jednotlivé stanice a nákladiská museli byť personálne zabezpečené, inak by totiž hrozila dezorganizácia vo vypravovaní vlakov. Súčasťou staníc bol aj malý telefón, cez ktorý sa dorozumievali prednostovia jednotlivých staníc. Tí mali pred sebou papier s príchodmi a odchodmi jednotlivých vlakov, vďaka ktorým mali dokonalý prehľad o pohybe vlakov v ich stanici.  Dohľad nad grafikonom verejnej dopravy zabezpečoval jeden z Railneťákov, ktorí pred spustením grafikonu rozdával cestovné poriadky a po spustení jázd sledoval aktuálne dianie na železnici. V prípade, že došlo k rapídnemu meškaniu všetkých vlakov, mohol zastaviť čas, aby  vlaky dobehli svoje meškanie.

Záujem o riadenie vlaku zo strany detí bol veľmi veľký a tak sa pre verejnosť veselo jazdilo aj po 17-tej hodine. Nuž a ako by to bolo keby som si riadenie vlaku nevyskúšal aj ja. Po vystavení preukazu železničiara som dostal možnosť riadiť osobný vlak 8207 ťahaným parnou lokomotívou na trati Nitrianske Pravno – Jurajov Dvor s pravidelným odchodom 11 hodín a 25 minút. Lenže ako to aj na skutočnej železnici býva, vlaky nie vždy chodia načas. A to sa potvrdilo aj na modulovej železnici. Z Nitrianskeho Pravna odchádzal vlak s 10-minútovým meškaním, ktoré sa počas jazdy ešte zvýšilo na viac ako 30-minútové. Na niektorých staniciach totiž mali problém s odbavovaním vlakov a tak musel vlak zastať pred vchodom do stanice a čakať na povolenie vjazdu do stanice.

Zatiaľ čo niektorí si vychutnávali možnosť riadenia vlakov, iní zase prostredníctvom kamery a fotoaparátov zachytávali aktuálne dianie na železnici. Pre najmenších návštevníkov bolo pripravené lego s drevenou železnicou, pri ktorej im asistovali ich rodičia.  Ak ste sa náhodou na túto akciu nedostali, nemusíte byť sklamaný. Tento rok sa ich po Slovensku uskutoční ešte veľa. V bratislavskom Siemense sa ale opäť stretneme až na budúci rok.

Text a foto: Jaroslav Filo

Komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.