Návraty: Premávka historických vozidiel v Bratislave opäť s obrovským záujmom cestujúcej verejnosti

BRATISLAVA – V nedeľu 25. septembra 2011 sa v meste opäť objavili historické vozidlá dopravného podniku Bratislava. Tie premávali pri príležitosti rôznych dopravných výročí, ktoré na tento rok pripadajú. Išlo najmä o 40 rokov otvorenia električkovej trate do Ružinova, 20 rokov dodania prvých električiek typu ČKD Tatra T6A5, 70 rokov moderného trolejbusu v Bratislave, 60. výročia začatia dodávania trolejbusov typu Škoda do Bratislavy, 30 rokov od ukončenia dodávok najpočetnejších bratislavských trolejbusov Škoda 9 Tr a 30 rokov premávky autobusovej linky 29 v súčasnej trase Nový most – Devín, ktorá ako jediná autobusová linka prežila všetky prečíslovania.

Z vyššie uvedených výročí teda vyplýva, že sa v meste objavili všetky druhy veteránov.

40. výročie električkovej trate do Ružinova s vloženými spojmi na linke 14:

Štyridsiate výročie električkovej trate do Ružinova a 20. výročie dodania prvých električiek typu ČKD Tatra T6A5 si dopravný podnik pripomenul premávkou historických i modrných električiek na vložených poradiach linky č. 14 spájajúcej Ružinov s centrom mesta. Záujemcovia sa tak mohli odviesť nie len historickými električkami DPMB ≠38 a ČKD Tatra T2 ≠215, ale aj modernou električkou ČKD Tatra T6A5 ≠7901, ktorá je prvým prototypom týchto električiek. Najväčší záujem cestujúcich bol nepochybne o jazdu dvojnápravákom. Zaujímavosťou T2-jky boli pôvodné linkové tabule, ktoré mala vyložené za oknom v prednej časti vozidla. Vo všetkých vozidlách zase boli vylepené plagáty o 40. výročí električkovej dopravy v Ružinove. Po poslednom príchode na Námestie Ľudovíta Štúra pokračovali električky ako mimoriadny spoj linky č. 11 k ŽST Vinohrady.

Moderné trolejbusy oslavovali, historický trolejbus zasiahol do premávky:

Ako inak si verejnosť mohla pripomenúť významné výročia trolejbusovej dopravy, ak nie premávkou historického trolejbusu Škoda 9Tr HT ≠152. Ten premával na vloženom poradí linky č. 212, čím spájal Zimný Štadión s centrom mesta a Vojenskou nemocnicou. Na zastávke Saleziáni, resp. Americké námestie bol zároveň umožnený prestup z / na historickú električku. Trolejbus sa tešil veľkému záujmu cestujúcich a hoci premával každých 75 minút o cestujúcich rozhodne nemal núdzu. Veď kto by si nechal újsť jazdu legendárnym vyhrávajúcim trolejbusom.

Linka č. 29 oslavovala, autobusy praskali vo švýkoch:

V rámci premávky historických vozidiel sa autobusového veteránu konečne dočkali aj obyvatelia Devína. Premávku linky č. 29 totiž v tento deň zabezpečovali historické autobusy Škoda 706 RTO ≠236 a Karosa ŠM 11 ≠3350 podľa platného víkendového cestovného poriadku. Oba autobusy boli tak plné, že sa v nich nedalo ani pohnúť. Niektorí devínčania boli náramne prekvapení, keď im na obľúbenej 29 namiesto klasického autobusu prišla RTO-čka. Boli však radi, že si môžu pospomínať na staré časy keď sa takýmito vozidlami bežne vozili. Od jednej cestujúcej sa nám zároveň podarilo zistiť, že RTO-čka nemala prezývku len Uhorka, ale aj Fazuľka.

Premávka historických vozidiel dopadla veľmi dobre. Keďže dopravný podnik o tejto akcií informoval na svojom webe, verejnosť o tejto akcií vedela. Potvrdzujú sa tým slova primátora, ktorý nám v rámci Dňa otvorených dverí prisľúbil, že ak budú historické vozidlá premávať pre verejnosť, budú o tom informovať cestujúcu verejnosť. Na druhej strane však treba povedať, že takáto informácia mohla byť uvedená aj v papierovej podobe na významných zastávkach hromadnej dopravy.

Text: Jaroslav Filo
Foto: Jaroslav Filo a Patrik Špačinský

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.