Zaprášené projekty 7: Karosa Legobus

LegobusKarosa Legobus (oficiálne označenie je Karosa B 732.1670) je prototyp mestského autobusu z roku 1993 od českého výrobcu KarosaVysoké Mýto. Hlavnou prednosťou tohoto dvounápravového vozidla je hliníková samonosná karoséria, ktorá koncepčne vychádza z autobusu Karosa B 732(hlavne z modelu 93, ktorý bol v roku 1993 uvedení na brnenskom autosalone), má ale oveľa  modernejší design, a taktiež nižšiu podlahu než klasická B 732. 

V pravej bočnici sa nachádzajú troje dvojkridlové výklopné dvere. šofér može využívať jednokrídlé ručne otvárané dvere, ktoré vedu priamo na jeho stanovište z lavej strany karoserie. Sedačky su rozmiestené 1+2, nad nápravami 2+2. Označenie Legobus vychádza z toho, že tento autobus bolo možno rychle (v rámci niekoľkých desiatok minut) prestavať a upravit ho tak pre potreby prevádzky (napríklad zmeniť počet dverí).

K sériovej výrobe Legobusu nikdy nedošlo a výrobca zvolil pomalejšie tempo modernizacie typu B 732, čím vznikol v roku 1995 typ Karosa B 932. Jediný vyrobený Legobus z roku 1993 (označený B19) je od roku 1995 vo vlastnictve Technického muzea v Brne (TMB) ako historický exponát. Voz je společne s ďalšími muzejnými autobusmi a trolejbusmi prezentovane na rôznych akciách a slávnostiach.

Legobus bol ale i v pravidelnej prevadzke. Je doložené  prevádzkovanie Legobusu v DP Praha v roku 1994. Bolo mu pridelené evidenčne číslo 3002 a zaradení bol v garážach Vršovice.

Pretože v roku 1995 nemalo TMB pre tento voz miesto, bolo dohodnuté prevádzkovanie autobusu Dopravným podnikom mesta Brna na bežných linkách MHD. Výrobca ale toto riešenie  odmietol, takže Legobus bol v rokoch 1997 – 2005 prenajatý na brnenské letisko Tuřany. Výrobca nemohol súhlasiť s prevádzkovaním tohoto funkčného vzorku v bežnej prevádzke s cestujúcimi preto, že funkčná vzorka nedodržiavala potrebné predpisy a požiadavky. Funkčná vzorka bola postavená za účelom pokusu o overenie možností stavby karosérie z hliníkového stavebnicového systému Alusuisse,  už od počátku nebolo reálne uvažovať o tomto spôsobe hromadnej výroby, a to jednak z dôvodu vysokej ceny dovozových komponentov, jednak z dôvodu toho, že výrobná technológia závodu bola vybudovaná k celkom inému spôsobu hromadne výroby.

Legobus

Technické parametre:

Typ: B 732.1670
Výrobca: Karosa Vysoké mýto
Označenie: Legobus
Rok výroby: 1993
Dĺžka: 11 653 mm
Šírka: 2 500 mm
Výška: 3 290 mm
Pohotovostná hmostnosť: 9 500 kg
Pčet miest na sedenie: 29
Počet miest na státie: 69
Motor: Renault MIHR 06.20.45
Výkon motora: 15 kW
Prevodovka: Zenit 4MS 105.008
Druh prevodovky: automatická
Počet prevodových stupňov: 4 + 1

Legobus 2

Karosa Legobus teda mohla posunúť výrobu autobusov výrazne dopredu. Bohužiaľ mohla. Ale Karosa Vysoké mýto, od výroby tohto pokrokového autobusu ustúpila a nameisto toho sa pustila do výroby autobusovtypu B 900, ktoré sa od svojho prechodcu veľmi nelíšia.

 Video:

Zdroj: Wikipédia

Prečítajte si: Zaprášené projekty 6 – Karosa A 30

Komentárov

  1. Vraj ale existuje aj ďalší Legobus, je to iba kasňa, trošku skorodované (niektoré časti niesú z hliníku) a nachádza sa v areáli niektorej strednej školy v ČR.

  2. Study
    O překlep nejde, původně měl Legobus automat, který se někdy (kdy?) vyměnil za mechanickou převodovku kupodivu 4-stupňovou.

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.