Aktuálne: RTVS odvysiela unikátny dokument Drakula na koľajniciach

Nenechajte si ujsť unikátny dokumentárny film o Viedenskej električke, ktorá sa stala doslova legendou. Na prelome 19. a 20. storočia spájala Viedeň a Bratislavu a záujem vzbudzuje aj dnes. Vedeli ste, že ju prezývali Drakula na koľajniciach? Ako jedna z prvých v Európe mala byť technologickou pýchou Rakúsko-Uhorska.

Mnohí sa v tom čase báli nového, električka predstavovala dokonca takú malú revolúciu v cestovaní. Drakule sa podarilo ukázať monarchiu medzi Bratislavou a Viedňou v pravom svetle. Na území, kde sa spájali tri rôzne jazyky a kultúry, vyplávali na povrch dovtedy neviditeľné predsudky a neprekonateľné hranice.

O dokumente Drakula na koľajniciach sme sa rozprávali s jeho producentom Igorom Noskovičom. Film odvysiela RTVS už zajtra 23. júna o 21:00 na Dvojke a na svoje si prídu milovníci histórie aj cestovania. Súčasťou dokumentu, ktorý režíroval Juraj Lehotský, sú mnohé vzácne zábery. Tie nemohli zostať ležať v archíve.

Zdroj: RTVS

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.