Objavujeme: Torzo Ikarusu 280 na južnom Slovensku

04VLČANY – V uplynulých dňoch sme pri putovaní železničnou traťou Šaľa – Neded objavili torzo legendárneho Ikarusu 280, presnejšie jeho zadnej časti. Vrak tohto veteránu je modrej farby s dvomi dverami, takže pravdepodobne išlo o mestský autobus používaný v prímestskej doprave. Interiér však už nie je v dobrom stave, chýbajú okná, madlá i sedačky. Časť z nich je voľne pohodená pred autobusom. V exteriéri nad prvými dverami za kĺbom je dobre viditeľné evidenčné číslo 08-78.

Je veľmi pravdepodobné, že tento autobus jazdil v Maďarsku. Vozidlo s rovnakým evidenčným číslom, vyrobené v roku 1989, prevádzkuje budapeštiansky dopravný podnik BKV. Ak viete o osude tohto autobusu čosi viac, prípadne máte informácie kde by sa mohla nachádzať jeho predná časť, napíšte nám do komentárov k tomuto článku, alebo na e-mail redakcia@veterany.eu.

Text: Jaroslav Filo a Peter Vodička
Foto: Peter Vodička

Komentár

  1. Na poslední fotografii je vidět zbytek žlutého kolečka v prostředku zadní části autobusu.Tímto kolečkem byly označovány vozy ČSAD.Pokud by tomu bylo tak ,znamenalo by to že autobus byl provozován na území ČSSR. Ale je to jen doměnka.

  2. Nebude to jeden z tych, co tu boli dodane niekedy koncom 80. zaciatkom 90. rokov z Budapesti? 280.00 s automatmi a velkymi vetrackami, CSAD Trnava take mala a myslim ze aj Nitra

  3. Na souradnicich 47.959835, 18.141329 googlemaps u obce Aňala je neco podobneho. Od silnice je to videt a pravdepodobne se jedna o vlek linkove verze.

  4. Toto je možná jeden z vozů, které přišly z BKV na Slovensko v době, kdy byly v MLR staré SPZ a od toho se odvíjejí ev.č. Současný vůz u BKV s ev.č. 08-78 je v reálu BPO 878, tudíž jsou to 2 různé stroje, byť u od jednoho majitele. Nehledě na to, že tento je do r.v. 1984

  5. Citujem kolegu: „Myslím, že posledné Ikarusy 280 z podniku BKV dostali ŠPZ-tky takéhoto typu na prelome rokov 1991 a 1992.. Jeden takýto voz som vídal v Štúrove, aj som s ním cestoval, ale neviem, či to bol práve tento voz… Podľa československého zvyku na každej zastávke zastavil a otváral všetky dvere..

  6. Presne tak, ide o autobus pôvodne patriaci BKV Budapešť, kde premával s ŠPZ: GE 08-78 (rok výroby 1981). V roku 1989 bol spolu s ďalšími vozidlami tohto typu (minimálne 15 – 20 vozidiel) odpredaný do ČSAD ako núdzová posila vozidlového parku. Vozidlá z BKV jazdili na prelome 80-tych a 90-tych rokov minimálne v Trnave, Nitre, Žiline, Martine, Liptovskom Mikuláši, ale pravdepodobne aj v ďalších mestách. Kde konkrétne jazdil tento kus ale netuším.

  7. Áno pamätám si ,že v Martine jazdili minimálne dva kusy originál z maďarska. Jeden bol krémový s červenými pruhmy a druhý v modrobielom vyhotovení ,ale farebná schéma bola iná ,než naša bežná. Mali ešte delené disky so žabami na kolesách, staré okrúhle tlačítka na otváranie dverí ,mali biele tyče a nemali turbo. Potom ich bohužiaľ zošrotovali.

  8. Ahojte, chcem sa len spytat do fora.. ci by ste ma vy ako obdivovatelia veteranov ukamenovali keby som napr. taketo torzo utopil pod vodu ako atrakciu pre potapacov/snorchlistov. Myslim ze je to lepsie vyuzitie ako ked ten vrak len postupne zhrdzavie na suchu. Aky je vas nazor?

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.