RETRONÁVRATY 9: Posledná jazda tunelom pod bratislavským hradom

CIMG6434V dnešných retronávratoch si pripomenieme Rozlúčku s tunelom pod bratislavským hradom, ktorá sa konala 10. mája 2009 pri príležitosti začiatia rekonštrukcie tunela.

V nedeľu (10.5.2009) sa poobede v čase od 15.00 do 18.00 hod. konala v Bratislave „Posledná“ jazda tunelom pod bratislavským hradom, ktorú zorganizoval magistrát Bratislavy v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a Dopravným podnikom Bratislava. Električkový tunel sa po niekoľkých posunoch termínu začal 11. mája 2009 konečne rekonštruovať. 10. mája po 12-tej hodine dopravný podnik odklonil linky č. 1, 5 a 9 premávajúce cez tunel, aby sa mohol tunel pripraviť na slávnostnú rozlúčku pred jeho rekonštrukciou. CCA o 14:45 prišli na zastávku Kapucínska dve historické električky – električková súprava  DPMB #38 + SGP #135 a dvojnápravová električka ČKD TATRA T2 #215, ktoré od 15-tej až do 18-tej v cca 15-minútovom intervale premávali po trase Kapucínska – Tunel – Nábrežie – Nový most – Námestie Ľudovíta Štúra – Jesenského – Námestie SNP – Hurbanovo námestie – Tunel. Zaujímavá akcia prilákala množstvo ľudí. V električke boli okrem cestujúcich a personálu aj turistické sprievodkyne z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, ktoré počas jazdy rozprávali zaujímavosti z histórie tunelu i Bratislavy. Cestujúci sa tak mohli napríklad dozvedieť o Chatamovi Soferovi, bratislavskom podhradí, bývalom mäsiarstve Rudolfa Manderlu, Starej Tržnici, či Michalskej bráne. V tuneli boli pri tejto príležitosti nainštalované osvetľujúce telesá, ktoré osvetľovali tunelovú rúru rôznymi farebnými svetlami, takže cesta cez tunel bola ešte zaujímavejšia.
Keďže väčšina ľudí sa chcela odviesť v drevennej električke, T2 nebola až tak veľmi preplnená. No aj napriek tomu bol o jazdu s historickou električkou veľký záujem.

Poslednou električkou, ktorá prešla cez Tunel bola historická električková súprava DPMB #38 + SGP #135, ktorá z Kapucínskej odišla o 18:00. Posledné dva opdchody (o 17:45 a 18:00) išli historické električky po upravenej trase z Kapucínskej cez Tunel, Nábrežie, Nový most, Námestie Ľudovíta Štúra, Jesenského, a Námestie SNP na Hurbanovo námestie, odkiaľ plynulo pokračovali cez Obchodnú, Radlinského a Račianšku a ŽST Vinohrady k Vozovni Krasňany. Neviem ako v T2, ale električkovej súprave DPMB #38 + SGP #135 bol na poslednom kole výklad veľmi zaujímavý. Zatiaľ čo v SGP-čku sa výklad skončil na zastávke Národné divadlo (Jesenského), v 38-čke výklad skončil na Hurbanovom námestí, resp. zastávke Poštová. Cestujúci sa však mohli odviesť až po Vozovňu Krasňany. Dojazdy historickej električky bývajú s cestujúcimi štandartne len po ŽST Vinohrady. Kvôli rekonštrukcií električkovej trate pri Vozovni Krasňany a zabezpečeniu prestupu na autobusovú linku náhradnej dopravy X3, bola tentokrát preprava cestujúcich umožnená až po Vozovňu Krasňany.

Tunel bude mimo prevádzky rok, jeho otvorenie by malo prebehnnúť do mája 2010  Za ten čas by mal byť zrekonštruovaný. Okrem iného by mala byť priechodná chodba idúca z tunela na Palisády, v tuneli by malo byť nainštalované nové osvetlenie a bezpečnostné kamery, vodovodné potrubie a elektrické káble by mali ísť pod úroveň a mala by sa zrekonštruovať aj električková trať.

Autor: Patrik Špačinský
Úprava: Jaroslav Filo

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.