Aktuálne: Deň otvorených dverí DPB už túto sobotu

DPB_DenOtvorenychDveri_A3_wide_2014_fin2BRATISLAVA – Priaznivci verejnej dopravy sa počas tohto ročníka DOD Dopravného podniku Bratislava, ktorý sa bude konať 20.09.2014 vo vozovni Jurajov Dvor, môžu tešiť na množstvo prekvapení a zaujímavostí.

Ani tohto roku nebude chýbať prehliadka vozidlového parku Dopravného podniku, či už historických alebo súčasných vozidiel.Vystavené budú aj nové trolejbusy Škoda 30 Tr – sólo a Škoda 31 Tr – kĺbový, ku ktorým podá odborný výklad zástupca spoločnosti Škoda Transportation.

Všetkým nadšencom MHD radi poskytnú zaujímavé informácie naši odborníci na históriu verejnej dopravy – Peter Pankrác a Peter Plunár. Práve pod vedením vedúceho prevádzky ústredných dielní električiek, Petra Plunára opäť „ožil“ ďalší vyradený autobus, konkrétne kĺbový autobus TAM 272 slovinskej výroby, ktorý sa v uliciach hlavného mesta objavil od roku 1992: „Na jeho rekonštrukcii pracovalo 3 a pol roka približne 15 zamestnancov – autobusárov, električkárov a dobrovoľníkov, ktorí kompletne zrekonštruovali exteriér aj interiér vozidla. Uviedli ho do pôvodného stavu, čo si vyžadovalo nemalé úsilie, nakoľko museli vymeniť množstvo strategických komponentov, akými sú napríklad vonkajšie plechy, podlaha, sedadlá, kabína vodiča, podlahová krytina, zádržné tyče a všetky ďalšie dôležité súčasti autobusu. Zaujímavosťou je aj to, že sa výlučne podľa fotografií podarilo zrekonštruovať kabínu vodiča, v ktorej tento konkrétny autobus jazdil od výroby v roku 1993. Tešíme sa, že po rokoch sa tento unikátny autobus podarilo verne zrekonštruovať tak, že pripomína časy, keď opustil výrobnú halu v roku 1993,“ vyjadril sa Ing. Plunár. Posledný autobus značky TAM bol vypravený do ulíc Bratislavy v januári 2011. 

Návštevníkov DOD budú nepochybne lákať vystavené historické vozidlá: tri historické trolejbusy – FBW Oerlikon švajčiarskej výroby z roku 1947, Škoda 9 Tr z roku 1979 a Škoda 9 Tr z roku 1981. Z vystavených električiek budú v depe lákať fanúšikov histórie motorový vozeň BMEŽ ≠18 z roku 1937, motorový vozeň ≠31 z roku 1938 s prívesným vozňom SGP ≠135, električka ≠38 z roku 1958, električka typu T2 z roku 1959 ≠215 a ďalej kĺbová električka K2 ≠317 z roku 1971. Zaujímavosťou je, že električka typu T2 sa v tomto roku dožíva jubilea – 55 rokov, no vďaka našim dielenským pracovníkom je stále v dobrej kondícii. Ide o typ česko-slovenskej električky vyrábaný spoločnosťami TATRA Smíchov a ČKD Stalingrad od polovice 50. rokov do začiatku 60. rokov 20. storočia. Fanúšikovia historických autobusov sa môžu opäť pokochať pohľadom na nestarnúcu Škodu 706 RTO z roku 1976, Karosu ŠM 11 z roku 1979, sólo autobus TAM 232 ≠3702 z roku 1995.

DPB privíta v rámci priateľských vzťahov aj hostí z Nitry, ktorí privezú najtypickejší autobus, aký sa objavoval v bratislavských uliciach Ikarus – typ 280.08 z roku 1987. Ďalší zberateľ historických vozidiel Ing. Schwarz prinesie do areálu DPB Karosu ŠD 11, ktorá sa vyrábala v 70-tych rokoch minulého storočia a bola určená pre diaľkovú dopravu, pričom košický dopravný podnik tento typ vozidla nakúpil za účelom nepravidelnej zájazdovej dopravy.

Zaujímavosťou bude aj prezentácia čistenia trolejbusu, na ktorom budú zástupcovia spoločnosti využívajúci ekologicky nezávadné prostriedky čistiť interiér vozidla od graffitov, žuvačiek a zároveň predvedú aj čistenie podlahy a plastových častí interiéru.

O Deň otvorených dverí už prejavili záujem aj školy, ktoré prídu do vozovne bratislavského dopravcu na exkurzie. Okrem vystavených vozidiel ich určite zaujme aj mestský autobus Karosa B741.1922 s pôvodným motorom LIAZ ML 636 E. Vozidlo 10.09.2014 odkúpil z Prahy fanúšik verejnej dopravy Marián Jaseňák. U našich českých susedov dojazdilo len pred pár mesiacmi, pričom jeho rok výroby je 1996 a prvý krát bolo zaradené do prevádzky 27.05.1996.

Každoročne toto podujatie navštívi tisíce priaznivcov MHD, takže DPB vypraví aj posilovú električku číslo 10. Vstupy do areálu budú z Vajnorskej a Bojnickej ulice, cestujúci sa môžu do depa dostať nasledovnými spojmi: autobusy č .53, 63, 65, 96, električky č. 4 a posilová č. 10, trolejbusy č. 204 205.

„Na DOD okrem výstavy historických a súčasných vozidiel nebude chýbať ani zaujímavý kultúrny program, nielen pre dospelých, ale aj pre deti, tombola, ako aj okružné jazdy Cabrio busom. Po podujatí sa uskutočnia pre všetkých záujemcov okružné jazdy na historických vozidlách, ktoré takisto nepochybne spestria program, takže všetkých srdečne pozývame do nášho depa,“ vyjadril sa predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB, a.s. Ing. Ľubomír Belfi.

Celým podujatím bude sprevádzať ostrieľaný moderátor Richard Vrablec.
Deň otvorených dverí môžeme každý rok zorganizovať vďaka sponzorským príspevkom našich partnerov, za čo im vyjadrujeme veľkú vďaku.

Zdroj: Dopravný podnik Bratislava, a.s.

DPB_DenOtvorenychDveri_A3_wide_2014_fin2

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.