Návraty: Deň otvorených dverí v Arriva Nitra bol zorganizovaný na veľmi vysokej úrovni

1622230NITRA – V sobotu 06.09.2014 sa v meste pod Zoborom konala ďalšia nemenej zaujímavá akcia. Tamojší dopravca – Arriva Nitra, sa rozhodol otvoriť svoje brány pre verejnosť. Okrem zaujímavého programu a pestrého vozidlového parku vystavených vozidiel si na svoje prišli aj nadšenci histórie.

Na túto akciu sme prišli z Bratislavy osobným vlakom linky S50 do Trnavy, kde sme prestúpili do unikátnej historickej Karosy C744.24 majiteľa Petra Bodiša, ktorá je pôvodom z Connexu Morava z Ostravy a na Slovensko bola dovezená v roku 2007.

Vďaka ochotnému personálu boli zabezpečené viaceré fotozastávky medzi Trnavou a Nitrou. Prvá sa nám naskytla pred železnicou stanicou v Hlohovci, druhá na spiatočnej ceste v poli medzi dedinami.

P1400857
Fotozastávka pri nenápadnej zastávke SAD v poli medzi dedinami

Po približne hodinovej ceste sme prišli do areálu spoločnosti Arriva na Štúrovej ulici, kde sme sa zaradili medzi ostatné vystavené autobusy. Sadnúť za volant ste si tu mohli do rôznych typov autobusov ako Mercedes, SOR, VAN HOL, Scania, Solaris, či Karosa, ktoré nájdeme v bežnej premávke na linkách mestskej a prímestskej dopravy.

Počas dňa bol pre návštevníkov pripravený aj bohatý sprievodný program, ktorý okrem atraktívnych koncertov na pódiu ponúkol aj ukážku hasičskej techniky a výcviku záchranárskych psov, či simuláciu dopravnej nehody a zásahu záchranárskych zložiek. Znalosti pravidiel cestnej premávky si bolo možné preveriť v stánku Policajného zboru SR, v stánku slovenského Červeného kríža si návštevníci mohli vyskúšať poskytovania prvej pomoci a kto si chcel otestovať svoje vedomosti o Európskej únii, navštívil stánok zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Pre deti zase bolo pripravené dopravné ihrisko a dospelí si mohli vybrať z ponuky zájazdov spoločnosti NITRAVEL. Každú hodinu prebiehalo žrebovanie tomboly o zaujímavé ceny. Hlavnou výhrou bol zájazd pre 2 osoby, 50,- €, kredit na čipovú kartu a značkový horský bicykel.

P1400830
Výstava historickej hasičskej techniky

V areáli podujatia nechýbal informačný stánok dopravcu. Návštevníci si mohli vyskúšať aj nastavenia palubných počítačov a transparentov a kto mal záujem, mohol si tu vytlačiť aj vlastný cestovný lístok.

Na svoje si však prišli aj tí, ktorí sa aspoň na chvíľku chceli stať legálnymi vandalmi. Tí si za pomoci farbičiek mohli pomaľovať jeden z autobusov značky Karosa.

P1400816
Karosa po zásahu vandalov

K dispozícii boli aj stánky s občerstvením v podobe cigánskej, klobásy, trdelníka, či iných sladkostí. Pred tým ako ste sa najedli, ste si mohli vyskúšať aj originálny simulátor prevrátenia.

V rámci Dňa otvorených dverí bola zavedená aj špeciálna historická linka „H“, ktorá sa tešila veľkému záujmu verejnosti. Organizátori pôvodne uvažovali o trase na Zobor, ktorá by bola zaujímavá najmä pre fotografov a návštevníkov z iných miest. Nakoniec sa však rozhodli pre trasu, ktorú by využívali obyvatelia Nitry ako kyvadlovú dopravu. Autobusy tak premávali okružnou trasou takmer po celom meste od areálu Arrivy na Štúrovej po triede Andrea Hlinku, okolo OC Mlyny na Chrenovú, kde sa otočili a mierili na autobusovú a železničnú stanicu. Ďalej pokračovali strmým kopcom na Klokočinu, kde mali pomerne veľké problémy. Veď ako by nie? Veď približne kilometrový úsek pripomínal známe zábery zo San Francisca. Nasledovala jazda dolu kopcom a ani sme sa nenazdali a boli sme pri Mlynárcoch, z kadiaľ sme smerovali do Arrivy. Na približne 45 minútovom okruhu sa vystriedali Karosa ŠL 11 Turist a Ikarus 280.08 spoločnosti Arriva a Škoda 706 RTO #236 a Karosa ŠM 11 #3350 Dopravného podniku Bratislava. K jazde o 13:00 sa dokonca pridala aj trnavská Karosa C744, ktorá mala byť pôvodne iba vystavená v areáli. Vďaka dobre zvolenej trase boli vozidlá po celý deň na celom okruhu zaplnené. Veľké množstvo cestujúcich sa historickým autobusom viezlo po prvý raz.

P1400834
Karosa ŠM 11 č. 3350 brázdi nitrianskymi ulicami

Autobusy linky „H“ premávali v 30-minútovom intervale. Keďže takmer do poslednej chvíle sa nevedelo koľko autobusov bude k dispzícii a cestovný poriadok bol zverejnený dlho pred samotnou akciou, niektoré spoje boli zdvojené, čo sa vzhľadom na veľký záujem verejnosti ukázalo ako správne riešenie. Organizátorov však treba pochváliť aj za dobre spracovaný cestovný poriadok v ktorom bolo uvedené, na ktorých odchodoch bude dané historické vozidlo nasadené. Na Dni otvorených dverí sa mala prezentovať aj Karosa ŠL 11 #5505 z Košíc, ktorá mala priviezť aj záujemcov z Východného Slovenska. A hoci bol o jazdu veľký záujem, pre technickú poruchu na autobuse sa musela jazda zrušiť.

P1400827
Karosa ŠL 11 NR, Škoda 706 RTO DPB a Ikarus 280.08 NR na mimoriadnej linke „H“

Najväčším lákadlom bol bez pochyby Ikarus 280 známy aj pod prezývkami Čabajka, Paprikáš, či Harmonika.

P1400775
Najväčším lákadlom bola nepochybne jazda s legendárnym Ikarusom 280

Akciu zakončila Bubnová show Campana Batucada, ktorá svojou hudbou rozburcovala všetkých naokolo. A keďže boli vyžiadané prídavky, mnohí cestujúci nestihli posledný odchod autobusu o 16:00. Tu sa opäť ukázala profesionalita a veľká ochota organizátorov. Tí o 16:45 vypravili pre opozdilcov mimoriadny autobusový spoj, ktorý bol celkom slušne zaplnený.

Nastal čas ísť späť do Bratislavy. Niektorí sme sa vrátili späť prímestskou Karosou C744 a osobným vlakom, iní zas Ešemkou Dopravného podniku Bratislava.

P1400845
Stretnutie generácií autobusov Karosa – Karosa ŠL 11 a Karosa C744.24

Celá akcia vrátane premávky historických vozidiel bola zorganizovaná na veľmi vysokej úrovni. Organizátori na usporiadanie Dňa otvorených dverí vybrali vhodný dátum, vďaka čomu sa toto podujatie nekrylo s inými väčšími dopravnými akciami. Kto sa však predsa len s historickými autobusmi odviezť nestihol, mohol tak urobiť v pondelok 22. septembra 2014, kedy v rámci Dňa bez áut v uliciach Nitry premávali historické autobusy Ikarus 280 a Karosa ŠL 11. Naša redakcia sa už teraz teší na ďalší ročník Dňa otvorených dverí, ktorý by sa mohol uskutočniť už budúci rok.

Text: Jaroslav Filo a Martin Žarnovický
Foto: Jaroslav Filo, Lukáš Straka, Martin Žarnovický a Peter Vodička

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.