Tip na prázdniny: Letný Bažant kinematograf 2014

P1320836SLOVENSKO – Až do 8. septembra 2014 dva pojazdné retro autobusy Škoda 706 RTO brázdia naprieč Slovenskom aby Vám priviezli výborné slovenské a české filmy, a kolekciu zaujímavých slovenských predfilmov až do 34. miest. Skalným i novým divákom opäť privezú kolekciu piatich slovenských a českých filmov a rovnaký počet krátkych predfilmov od významných slovenských režisérov.

 

 

 

Aj tento rok brázdia legendárne autobusy na dvoch trasách.

Trasa 1: Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Púchov, Považská Bystrica, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Martin, Prievidza, Handlová, Banská Bystrica, Zvolen, Nitra, Bratislava, Šaľa, Šenkvice, Hlohovec;

Trasa 2: Trenčín, Sereď, Trnava, Nové Zámky, Partizánske, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Poprad, Levoča, Prešov, Košice, Humenné, Rimavská Sobota, Malacky.

Na bratislavské Hlavné námestie kinematograf zavíta od 25. do 29. augusta 2014. začiatok premietania je o 20:30 a tešiť a môžete na filmy Okresný prebor (25. 08.), eŠteBák (26. 08.), Fair Play (27.08.), Tigre v meste (28. 08.) a Kandidát (29. 08.).

Podrobný harmonogram trasy autobusov nájdete TU.

O projekte:

Letný Bažant Kinematograf (Bazant „Cinemas on Wheels“) je originálny kočovný (travelling) typ „open-air kina“, ktorý zasahuje celé Slovensko. Počas počas prázdninových mesiacov zastaví takmer v tridsiatich rôznych miestach a jeho predstavenia navštívi okolo 50 000 divákov. Bažant Kinematograf svoje predstavenia realizuje z dvoch štýlových retro-autobusov typu Škoda RTO, ktoré sú prispôsobené na profesionálnu kinoprojekciu. Premieta sa z autobusu na mobilné kino plátno, ktoré sa rozkladá približne dvadsať metrov pred autobusom. Diváci sedia vonku medzi autobusom a plátnom. Podľa technických dispozícií jednotlivých lokácií môže jedno premietanie vidieť až do 1300 divákov. Jednotlivé zastávky majú štyri – päť dní a večerná projekcia pozostáva z jedného krátkeho a jedného celovečerného českého alebo slovenského filmu. Všetky filmové projekcie sú pre divákov zdarma.

Z podujatia Letného (Bažant) kinematografu sa počas siedmich rokov stal najväčší filmový festival u nás.

Prvý ročník projektu sa konal pod názvom Bažant Kinematograf 2003 v termíne 21. júna – 29. augusta 2003 a stretol sa s veľkým ohlasom divákov, médií a našiel partnerov a podporu v mnohých mestských zastupiteľstvách a kultúrnych strediskách. Navštívil 15 rôznych miest (v rámci nich aj letné festivaly ako Art Film v Trenčianskych Tepliciach, Bažant Pohoda v Trenčíne) a na jeho projekcie sa prišlo pozrieť viac ako 30 000 ľudí. Stal sa výrazným oživením kultúrneho leta na Slovensku. Podľa predpokladov, si záujem divákov „vynútil“ rozšírenie projektu o ďalší kinematograf/premietací autobus a takmer zdvojnásobenie zastávok. V súčasnosti tento projekt patrí medzi významné celoslovenské kultúrne akcie, ktoré sú tradičnou súčasťou kultúrneho leta vo všetkých veľkých a väčších slovenských mestách. (www.kinematograf.sk).

Projekt na Slovensku realizuje spoločnosť  PubRes, s.r.o. zastúpená Ľubicou Orechovskou v úzkej spolupráci s prevádzkovateľmi profesionálnych mobilných kinematografov spol. Kinematografom Bratří Čadíků, s.r.o. Generálnym partnerom eventu je od jeho začiatku Heineken Slovensko a jeho značka Zlatý Bažant. 

Zdroj: www.kinematograf.sk
Foto: Archív

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.