Tip na prázdniny: S cyklovlakom do Krušných Hôr

CHOMUTOV, VEJPRTY – Pro letošní rok společnost LOKO-MOTIV opět připravila jízdy oblíbených cyklovlaků na horské trati Chomutov – Vejprty. Díky podpoře Ústeckého kraje, města Chomutova  a Vejprt je možné v letošním roce počet těchto oblíbených jízd oproti loňskému roku rozšířit. Za tuto podporu ještě jednou děkujeme.

Cyklovlaky pojedou v níže uvedených termínech. Soupravu vlaku bude tvořit historický motorový vůz M 131.1513 „hurvínek“ a připojný vůz řady BDlm, nebo historický nákladní uzavřený vůz,  známý pod názvem „zetka“. Na Křimově bude  i možnost krátkého občerstvení, opečení špekáčků a prohlídky budovaného železničního muzea. Krušné hory pro cyklisty nabízejí řadu atraktivních míst a cestovat kolem po Krušných horách má řadu příznivců. Neméně atraktivní je však i jízda horskou železnicí z Chomutova do Křimova, Kovářské a Vejprt. Proto jsme se rozhodli spojit historii se současností a realizovat projekt cyklovlaků, který tak pomáhá popularizovat nejen kola, ale i neprávem dnes opomíjenou železniční trať č.137, Chomutov – Vejprty. Cestujícím se  při jízdě na dvacetipromilovém stoupání nabídne několik pohledů na město Chomutov i elektrárnu Prunéřov. Na stoupání v délce 23 kilometrů cestující zažije, jak se běžně cestovalo ještě v 70  letech minulého století. A věřte, že v kultuře cestování to je oproti dnešním moderním motorovým vozům opravdu velký rozdíl. Na druhou stranu právě v těchto „lokálkových“ motoráčcích měli lidé k sobě nějak blíž, téměř  každý cestující  se na  mnoha lokálních tratích alespoň od vidění znal a  motorový červený „hurvínek“ byl všeobecně známým pojmem. Žádné nesmyslné požadavky a směrnice EU o nízkopodlažních konstrukcích dnešních vozidel nebyly nutné a přesto vlaky jezdily plné. Nádraží byla obsazena výpravčími  a dalšími železničními zaměstnanci. V truhlících v oknech a na peronech nádražních budov  kvetla „železniční květena“  begonie a muškáty. I v menších obcích žila nádraží svým nezaměnitelným životem, daným střídáním služeb se svými příjezdy a odjezdy vlaků. Vlakovým spojením jste prakticky kdykoliv mohli cestovat po celém Československu. A tak jste i na hlavních tratích mohli občas potkat červené motoráčky, které sem zajížděly z přípojných vedlejších „lokálek“ a pospíchaly se svými cestujícími do „velkých nádraží“. To byl neustálý hon  za naplánovanými minutami  vlakového grafikonu, který neúprosně určoval jízdy jednotlivých vlaků. A tak „hurvínek“ , ta červená „kouřící krabička“  na dnešní poměry s poněkud hlučným vzduchem chlazeným motorem, nikterak nezaostávala, v tomto nikdy nekončícím dopravním kolotoči.

Motorové vozy řady M 131.1 i když v 70 letech bezesporu již zastaralé, plnily veškeré na ně kladené nároky více jak dobře. Při jízdě v tomto motoráčku zjistíte, že má  i svoji specifickou vůni, kterou způsobila koncepce motorového vozu. Při nastupování na straně nádrže je charakteristicky vždy cítit nafta. Když byla zima a i ve vozu měli cestující chladno, stačilo na požádání nadzvednout lavici nad motorem. Pod nadzvednutou lavici položil pan strojvůdce dva dřevěné klíny a teplo od motoru šlo částečně i do oddílu pro cestující. S teplem se sem však vedral i všeobecně známý hluk tatrováckého dvanáctiválcového motoru. S hlukem od motoru přišel i kouř z motoru a „vůně“ spálené nafty a oleje, toť nerozluční spojenci motoru z legendárního nákladního automobilu -TATRY 111. Ano, tento motor po drobných úpravách je oním srdcem, které neúnavně dodává energii nutnou k pohybu motorového vozu.

K „vytápění“ prostoru cestujících slouží výfukové potrubí. To je však vedle tepla i nositelem hluku přenášeného od motoru. Při jízdě na klesáních, či po rovině, toto řešení bohužel příliš netopí. A tak se později na motoráčky dosadily topné naftové agregáty zvané „bufik“. Ty však občas dokážou na místo dodávky tepla, zásobovat prostor motorového vozu kouřem od špatně spálené nafty. Nic to však nemění na faktu, že i přes řadu těchto, pro nás dnes zcela jasných nedostatků a nedokonalostí, to byly spolehlivé a v provozu oblíbené motorové vozy. I když ani ony nebyly prosti dětských nemocí po svém zrodu v roce 1948. Propalování pístů to byl jen jeden, z několika neduhů vozů řady M 131.1., které byly však zakrátko odstraněny a vozy se mohly chlubit svojí spolehlivostí. Dřevěný interier vozu dokumentoval dobu svého vzniku, konstruktéři nikdy neuvažovali o tom, že se vozy dostanou do služby i na delší trasy a dokonce nouzově zasáhnou i do rychlíkové dopravy. To nebyl cíl, cílem bylo sjednotit a modernizovat dopravu na lokálních tratích s menší frekvencí cestujících. Na dřevěných lavicích se cestujícím sedí lépe, než na koženkových sedačkách jejích nových nástupců.  To, že motorové vozy řady M 131.1 nakonec vydrží v pravidelném železničním provozu více jak 36let, také nikdo nepředpokládal. Motorové vozy řady M 131.1 spolehlivě sloužily na  většině železničních tratích v bývalém Československu od roku 1948 až do konce 70 let. Na několika místech a kratších tratích se však udrželo několik těchto vozů v osobním provozu až do roku 1984.

Řada těchto motorových vozů byla ještě upravována pro potřeby železničních elektroúseků na montážní vozy, tak v provozu pokračovaly další řadu let pod označením M 131.2. Jiné vozy se dostávaly na vlečky průmyslových a zemědělských podniků a i zde sloužily při posunu. Byl to určitý paradox, protože právě pro posunovací službu nejsou tyto motoráčky příliš vhodné. Je z nich pro strojvedoucího poměrně špatný výhled. Přesto to bylo řešení, které pomáhalo udržet provoz na mnoha vlečkách v celém bývalém Československu.

A tak, kdo chce zažít jízdu se „stojednatřicítkou“, má možnost přijít se svézt na některé  z plánovaných jízd cyklovlaků. Počet míst je však omezen, vzhledem ke kapacitě  motorového vozu  a prostoru pro jízdní kola, tak přijďte na nádraží včas.

 

Kalendář akcii a jízdni řád: 

Datum Akce

Poznámky

26.7.2014 sobota

Cyklovlak VI.

Chomutov  – Vejprty a zpět

30.8.2014 sobota

Cyklovlak VII.

Chomutov  – Vejprty a zpět

 

Stanice a zastávky

      čas

Stanice a zastávky

čas

Chomutov – odjezd

     09.45

Vejprty odjezd

13.00

Černovice u Chomutova

     09.55

Kovářská

13.20

Domina

   10.22

Rusová

13.40

Křimov- příjezd

   10.45

Křimov – příjezd

13.55

Křimov -odjezd

   11.30

Křimov – odjezd

14.00

Rusová

   11.42

Domina

14.12

Měděnec

   11.50

Černovice u Chomutova

14.23

Kovářská

   12.18

Chomutov – příjezd

14.28

Vejprty – příjezd

   12.32

 

Jízdné:
Jízdné jedním směrem 50,- Kč dospělí, děti 20,- Kč.

 

Pavel Adam, LOKO-MOTIV

vylet cyklovlakom

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.