Návraty: 105 rokov TREŽ za účasti legendárnych autobusov

132TRENČIANSKY KRAJ – Jazdy legendárnych autobusov do Trenčianskych Teplíc, atrakcie pre deti, či koncert rádia Šláger. Aj také boli oslavy 105. výročia regionálnej trate Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice, ktoré prvý júlový víkend zorganizovala partia nadšencov z neziskovej organizácie Trenčianska elektrická železnica.

Zatiaľ čo sa organizátori v sobotu ráno, pripravovali na dvojdňovú akciu, na Trnavskom mýte v Bratislave bol o 08:30 pristavený historický autobus Karosa ŠL 11, ktorý odviezol dopravných nadšencov do centra osláv v Trenčianskej Teplej. Túto cca 140 km dlhú jazdu autobusového veteránu po diaľnici zorganizovalo naše občianske združenie v spolupráci s bratislavským klubom historických autobusov. Autobus síce nebol plný, no vládla v ňom príjemná atmosféra. Cestujúci počas jazdy diskutovali o rôznych dopravných témach a nostalgických akciách vrátane TREŽ.

Po príchode do areálu depa a zvítaní sa s organizátormi nasledovala príprava autobusu na kyvadlové jazdy a presun pred staničnú budovu, kde sme mali vyhradené svoje miesto. O niečo neskôr sa k nám pripojila aj ŠD-čka z Horného Sŕnia.

020
Karosa ŠD 11 smeruje na železničnú stanicu v Trenčianskej Teplej

S úderom 12-tej hodiny sa Ešelka vydala na prvú jazdu do Trenčianskych Teplíc, kde mala špeciálnu zastávku na rohu staničnej budovy. Okrem dopravných nadšencov tento spojov využili aj cestujúci, ktorí smerovali do ďalších obcí Trenčianskeho kraja.

O jednej popoludní sa už k autobusu pripojila aj trojsúprava električiek rady 411.9, ktorá narozdiel od autobusového expresu zastavovala na všetkých zastávkach po trase.

029
Súprava električiek rady 411.9 uháňa malebnou krajinou Trenčianskeho kraja

Na stanici TREŽ v Trenčianskych Tepliciach si deti mohli nechať pomaľovať tváre, alebo si zaskákať na skákacom hrade. A kto zavítal do staničnej budovy, mohol vzhliadnuť modulové koľajisko s majestátnym hradom na ktorom ako mátoha strašila biela pani. A keďže autobus tu mal prestávku viac ako 40 minút, cestujúci mohli využiť čas na prechádzku po kúpeľnom parku, alebo si zakúpiť vynikajúce kúpeľné oblátky spravené priamo pred ich očami, ktoré sa predávali aj s motívom TREŽ.

026
Modulové koľajisko so strašidelným hradom v Trenčianskych Tepliciach

Aj v električkovom depe si mohli deti pomaľovať tváre a zaskákať si na nafukovacom skákacom hrade. Akým si bonusom však bola možnosť odviesť sa na koni v rámci areálu, kde sa predstavila aj nová atrakcia pre návštevníkov – záhradná električka M 24.005, ktorá odviezla všetkých odvážlivcov. Ide o repliku pôvodnej električky, ktorá sa do dnešných dní zachovala v Technickom múzeu v Brne. A komu sa voziť nechcelo, mohol si pozrieť malú výstavu historických motocyklov a Velorexov.

007
Záhradná električka čaká na prvých cestujúcich

Kto bol hladný, alebo smädný, mohol si v depe pochutnať na guláši, držkovej, kapustnici, hranolkách, pive, kofole a iných dobrotách a popri tom si pozrieť historické cestné i koľajové vozidlá v procese renovácie, ako aj nástenku s fotografiami z posledných akcií TREŽ.

Najväčším lákadlom pre fotografov však bola súbežná jazda električiek, autobusov a historických motocyklov, ktorú o 15:00 vypravil osobne riaditeľ TREŽ Dušan Nosál. Za volantom Ešelky ste mohli uzrieť pracovníka Dopravného podniku Bratislava a dopravného nadšenca Petra Plunára, ktorý na takýchto akciách so svojim autobusom nemôže chýbať. A musíme povedať, že súbežnú jazdu si spolu s cestujúcimi vychutnal do sýtosti.

038
Súbežná jazda bola najväčším lákadlom pre fotografov

Počas osláv bol k tradičným odchodom električiek o 13:00, 15:00 a 17:00 pridaný aj večerný odchod o 19:00. Cestujúci však mohli využiť aj historické autobusy, ktoré premávali v 60 – 120 minútovom intervale až do 20-tej hodiny.

114
Ešelka čaká na posledný odchod do Trenčianskej Teplej

Nedeľa sa niesla v znamení podobného programu ako v sobotu. Poradie historických autobusov sa vymenilo čo znamená, že prvý spoj do Trenčianskych Teplíc vykonala ŠD 11, ktorá v tento deň jazdila až do večera.

Pre účastníkov staršej generácie bol od 13:00 v priestoroch depa pripravený 5-hodinový koncert Rádia Šláger na ktorom vystúpili skupiny DUET a ORIN, Jozef Opatovský a Vlasta Mudríková. Okolo 14:30 sa k účinkujúcim pridali aj harmonikári, ktorí sa v depe postarali o pravú dedinskú zábavu. Nuž a ako by to bolo, keby cestujúcim nezahrali do rytmu aj počas súbežnej jazdy s autobusmi a motocyklami.

127
Kultúrny program v Trenčianskych Tepliciach

Organizátori osláv však nezabudli na tých, ktorí by si chceli odniesť domov nejaký ten suvenír. Od personálu TREŽ ste si mohli zakúpiť najrôznejšie magnetky s motívom historických i súčasných električiek TREŽ.

032
Predaj suvenírov s motívom TREŽ

Krátko po 20:00 vypravil Dušan Nosál Ešelku na spiatočnú cestu do Bratislavy čo bol neklamný znak toho, že oslavy 105-ročnice sú na konci. Ich návštevníci však zaiste neodišli domov na prázdno. Okrem suvenírov si so sebou odniesli aj príjemné spomienky, fotky, či videá. A tí, ktorí na Trenčiansku elektrickú železnicu zavítali po prvý krát, si už určite do kalendára zaznačili jej ďalšie jazdy.

138
Spoločné foto organizátorov

Na záver tohto článku chceme poďakovať všetkým bez ktorých by sa oslavy výročia trenčianskoteplickej električky nemohli uskutočniť a veríme, že táto úzkorozchodná električka bude navždy patriť ku koloritu Trenčianskeho kraja. Nech to električka tlačí. 🙂

A aby sme nezabudli. Ak neviete kam počas prázdnin, vyberte sa na hudobnú električku TREŽ, ktorá sa na trať vydá v sobotu 2. augusta.

Text, audio a video: Jaroslav Filo
Foto: Jaroslav Filo (095-142) a Peter Vodička (001-094)

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.