Tip na apríl: 50. výročie Pantografu v Miloviciach

50-let-451_a4_den-pid-v-milovicich 2MILOVICE – Elektrické pantografové jednotky Rady 451, ktoré po dlhé roky tvorili základ pražskej prímestskej železničnej dopravy, tento rok oslavujú 50. výročie od sprevádzkovania prvej súpravy. V poslednej dobe už úplná väčšina týchto vlakov na linkách Eska vystriedali moderné poschodové klimatizované jednotky rady 471 (CityElefant). V bežnej prevádzke sa s legendárnymi „pantografy“ môžete ešte stretnúť na linkách S4, S41 alebo S9, najmä v špičkách pracovných dní kedy zabezpečujú predovšetkým posilové vlaky.

Významné výročie 50 rokov prevádzky „pantografov“ si si pripomenieme v sobotu 26. apríla 2014 slávnostnými jazdami na trase Praha – Milovice a bohatým programom priamo v Miloviciachh. Sem tieto elektrické jednotky prídu po prvý krát. V období cca od 09:00 do 17:00 pôjde každú hodinu mimoriadny vlak po trase Praha Masarykovo nádraží – Milovice, vedený jednou z pantografových jednotiek rady 451 v historickom nátere. Na Masarykovom nádraží bude cca od 9:30 do 16:00 k vzhliadnutiu malá výstavka o histórii týchto legendárnych strojov priamo v Masarykovom salóku. Pokrstená bude aj nová brožúrka o týchto vlakoch. Pre verejnosť bude v tento deň otvorený aj vládny salónik na Hlavnom nádraží.

V Miloviciach sa nôžete tešiť na bohatý sprievodný program vrátane možnosti vrátane dôkladnej prehliadky „pantografu“ alebo akčnej prezentácie vyprošťovacej techniky SŽDC. Na vlaky budú nadväzovať historické autobusy, ktoré Vás odvezú po trase linky 432 do zábavného parku Mirakulum, kam bude v tento deň po predložení pamätnéího lístka vlaku zľavnený vstup. V mimoriadnych vlakoch Praha – Milovice bude platiť bežná tarifa PID a ČD, jíady historickými autobusmi budú zdarma.

50 rokov Pantografov
Nostalgický vlak

Cestovný poriadok
platný 26. apríla 2014
Praha,-Masarykovo nádražie každú hodinu od 08:25 do 16:25
Milovice každú hodinu od 09:48 do 17:48

 

50-let-451_jr

 

Čo môžete vidieť v Miloviciach:

 prehliadka pantografovej jednotky vrátane stanovišťa strojvedúceho
 ukážka vyprošťovacej techniky  SŽDC vrátane vyprošťovacieho tanku – o 10:30, 12:30, 14:30, 16:30 vyprošťovacia technika v akcii
 jazdy historickými autobusmi po trase linky 432
 zábavní park Mirakulum (zľava po predložení pamätného cestovného lístka)
 infostánky ČD a ROPID, nová brožúra o „pantografoch“

Usporiadatelia a partneri akcie:
ROPID, České dráhy, Správa železničnej dopravnejí cesty, Hasičská záchranná služba SŽDC, Mesto Milovice, OAD Kolín a Park Mirakulum

 

Zdroj: ROPID.cz

50-let-451_a4_den-pid-v-milovicich

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.