Oddychovka: Zelená pro Strahov

zelena vetvaPRAHA – Na strahovskom štadióne, v tom čase najväčšom štadióne na svete sa 26. júna 1980 počas spartakiády vytvoril rekord v počte prepravených osôb mestskými autobusmi na jednej linke na svete. Preplnené autobusy premávali v konvoji celé 3 hodiny v pár sekundovom intervale. Článok je doplnený videom v ktorom uvidíde masovú prevádzku autobusov ŠM a vzhliadnuť v ňom môžete aj električky typu T1.

Zaujímavý rekord sa podaril pražskému dopravnému podniku v roku 1980. Počas Spratakiády mal na strahovský štadión prepraviť tisíce ľudí z centra mesta. Autobusy premávali z námestia I.P. Pavlova. Počet návševníkov a účastníkov akcie bol vyše 100 000. Aby nápor cestujúcich autobusy zvládli jazdili v čase najväčších prepravných nárokov len 15 sekundovom intervale, pričom na strahovskú linku bolo vypravených takmer 200 autobusov. Linka 62 označovaná aj ako Zelená vetva prepravila počas 3 hodín neuveritelných 100 670 cestujúcich. Zaujímavosťou bolo aj to, že križovatky, ktorými bola trasovaná boli riadené policajtmi, pričom Zelená vetva mala prednosť.

Na záver jedna pikoška. Počas Spartakiády 30. 08. 1985 medzi 18:30 – 19:30 podľa DP KONTAKT premávalo 308 autobusov! Predstavovalo to až 1 231 jázd a 34 000 prepravených osôb za jedinú hodinu pri intervale 10 – 11 sekúnd! Skonštatovalo sa však, že kvôli hroziacemu zahlteniu stanice metra I. P. Pavlova sa takýto interval už nebude opakovať. Kto vtedy tušil, že spomínaná Spartakiáda bude poslednou? Video z roku 1980 nakrútil Václav Fořt a za jeho „objavenie“ ďakujem Ľubošovi Kasalovi zo Zelenej vlny RTVS 🙂

Martin Žarnovický

Komentárov

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.