Aktuálne: Prírodu si chránime a technické pamiatky nie?

MALÉ KARPATY – V roku 2009 sme Vám na tomto webe priniesli rozsiahly článok o motorovom vozni M 283 „Arpád“, ktorý chátral v smolenických lesoch. Hoci viacerí z našich čitateľov by tento veterán radi zachránili, jeho záchrana sa nerealizovala. Štátne lesy SR sa preto rozhodli, že legendárny Tatranský expres skončí v šrote. Našu redakciu o tom informoval pán Ladislav, ktorý postrehol postupné rozoberanie tohto vetreránu.

Dobrý deň prajem, včera navečer som na túre s prekvapením zistil, že skelet Arpádu nad Drinami je už spolovice autogénom odpílený a odvezený“, napísal nám pán Ladislav a dodal: „Seno aj čalunenie na zvyšku je úplne odstránené až na kov, vidno niektoré rozvody a zariadenia, milovníci železníc by si to mali rýchle zdokumentovať, pokiaľ to úplne nezmizne. Tá druhá časť je nedotknutá. Ale obávam sa, že rovnako dostupná a zaujímavá pre niekoho, kto chce na tom zarobiť.

Pán Ladislav si celú situáciu overoval na Štátnych lesoch, odkiaľ mu prišla zaujímavá odpoveď. Motorový vozeň štátne lesy odstraňujú po dohode s ChKO Malé Karpaty. Pri prespávaní v tomto vraku totiž hrozili požiare. Štátne lesy boli opätovne upovedomené o historickej hodnote tohto motoráku a bolo im navrhnuté, aby uvažovali o možnosti ponúknuť nadšencom histórie železníc zdokumentovať zvyšok a aspoň niektoré agregáty dať do múzea.

Pán Ladislav verí, že aspoň 5 minút po dvanástej sa aspoň niečo podarí zachrániť.

V slovenských lesoch sa však nachádzajú aj mnohé ďalšie veterány nachádzajúce sa v lepšom, alebo v horšom stave. Pokiaľ sa však nikto nepodujme na ich záchranu, je možné že nakoniec skončia v šrote.

Reportáž o tomto veteráne si môžete pozrieť TU.

Čítajte aj:
Retro-Špeciál: Dočká sa legendárny expres svojej záchrany?
Podarí sa zachrániť Arpáda?

Autor: Jaroslav Filo
Foto: Ladislav Khandl

Komentár

  1. No čo povedať, škoda… v roku 2009 to ešte vyzeralo trochu inak.. aspon ta časť čo je ešte – predpokladam že aj sučastnosti-v celku naozaj by sa oplatilo dať do bezpečia muzejných priestorov… Ved ten zvyšok určite by bol schopný odviesť v celku aj V3S…

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.