Aktuálne: Zrekonštuovaná úvraťová trať medzi Oravskou Lesnou a Kysuckou Vychylovkou

ORAVA, KYSUCE – Kysucko-oravská lesná Železnica alebo KOLŽ bola jedna z najvýznamnejších lesných železníc na Slovenku. Vznikla v roku 1926 (prevázdkové povolenie však až o 2 roky neskôr) dobudovaním úvraťového systému medzi Kysuckou Lesnou a Oravskou lesnou železničkou, ktorá na rozdiel od Kysuckej nemala žiadne pripojenie na verejnú Železnicu. A keďže bolo nevyhnutné drevo po vyťažení previesť do potrebnej lokality bolo nevyhnutné prejsť ku kroku dobudovania trate medzi Erdútkou (dnes Oravskou lesnou) a Chmúrou (dnes neoficiálne 1.úvraťou, oficiálne označená len ako stanica Chmúra).

Keďže bolo a je medzi týmito miestami veľké výškové prevýšenie a miesta na serpentíny neboli, bol na tú dobu použitý vynikajúci technický vynález v podobe 5 úvratí (cikcakovitý spôsob) pričom stanice Sedlo Beskyd a Chmúra boli využité ako stanice. Spojením týchto 2 železníc vznikla trať v dĺžke 110 km. Zaujímavosťou Oravskej železničky je, že bola za pomoci vojnových zajatcov vraj postavená za neuveriteľných 23 dní!

Železnica mala najväčší rozmach na konci 20-tych rokov a patrila medzi najväčšie lesné železnice na území SR. Avšak kvôli zastaranému vozovému vozovému parku, ktoré Vrútky ich opravami poverené odmietali naďalej opravovať a kvôli tomu, že sa Železnica stala nerentabilnou ukončila v roku 1971 prevádzku. Na konci prevádzky bol na železnici natočený film Deň radosti v ktorom vystupoval dnes historický parný rušeň OLŽ Gontkulák (vtedy nespisovne Gondkuľák). V prípade akýchkoľvek informácií o tomto filme či prípadne aj samotný film radi uvítame na adrese redakcia@veterany.eu. Železnica bola zlikvidovaná v roku 1972 vlakom ťahaným práve Gondkuľákom až na unikátnu úvraťovú časť zo stanice Chmúra cez úvrate do stanice Tanečník (Oravská lesná).

Kysucká železnička (Od roku 1991 HLÚŽ (Historická lesná úvraťová Železnica) bola obnovená už v roku 1981 a dnes je v pravidelnej prevádzke na úseku Vychylovka skanzen cez stanicu Chmúra (1. úvrať oficiálne však pomenovaná len stanica Chmúra) na 2. (oficiálne 1.) úvrať a ešte kúsok za ňu pokiaľ má Železnica povolenie na prevádzku.

Oravská železnica (OLŽ) bola obnovená o dosť neskôr a to až v polovici roku 2008 zo stanice Tanečník do najvyššie položenej stanice KOLŽ (5., oficiálne 4. úvrate alebo stanice Sedlo Beskyd) Sedlo Beskyd. Oravská lesná železnička je známa svojím zmyslom pre humor. A to spoznáte už na nástupnej stanici Tanečník pohľadom na nalíčeného psa. Po ceste stretnete sochu draka či na prvý pohľad obesenca, ktorý je však len na strome zavesená ježibaba na metle či kostrou. Na stanici Sedlo Beskyd je v krátkej pešej dostupnosti, dostupná vyhliadková veža na ktorú vám dá železnica okolo 20. minút z ktorej je vidno za priaznivého počasia i Roháče. Od roku 2011 je na Oravskej lesnej železničky dlhodobo zapožičaná „slávna“ parná lokomotíva Gontkuľák 1441/1928. Ktorá bola zrekonštruovaná za účelom spojenia regiónov a tým pádom aj železničiek.

Už dlhšiu dobu sa hovorí o prepojení železničiek. Áno typické „hovorí“. A však na moje prekvapenie som videl v lete 2011 ako sa trať rekonštruuje. S tým, že sprevádzkovaná by mala byť už v lete 2012. No jasné ako rýchlo začali, tak rýchlo skončia. A na moje ďalšie prekvapenie som počul v lete 2012, že trať je hotová. A do 3-tice všetko dobré na 3tie prekvapenie bola trať po osobnom prejdení trate naozaj zrekonštruovaná. Fotografie zo stavu pred aj po rekonštrukcií sú vám k dispozícií pod článkom.

Keďže rekonštrukciu dokončili až v lete, nepožiadalo Kysucké múzeum o jej povolenie na prevádzku. Jazdiť by sa na nej malo spočiatku len drezínkou z Kysuckej strany. A to tak, že prevádzku na úseku doterajšej prevádzky HLÚŽ (Vychylovka-Chmúra-2.úvrať (ofic.1.) by zabezpečovali vlaky HLÚŽky. Prevádzku na úvraťovom úseku Vychylovka – Chmúra (neoficiálne 1. úvrať) – 1. (resp. 2. úvrať) – 2. (resp. 3. úvrať) – 3. (resp. 4. úvrať) – Sedlo Beskyd (neoficiálne 5. úvrať) by zabezpečovala drezinka HLÚŽky. Zo stanice Sedlo Beskyd by sa malo prestúpiť na vlak OLŽ do stanice Tanečník. Ide však ešte len o predbežné návrhy. Či sa však dočkáme jednej ucelenej jazdy alebo tzv. prestupovačky medzi dopravcami je však ešte vo hviezdach, resp. na dohode medzi múzeami prevádzkujúce železničky. Cestovné na úvraťovom úseku by malo byť okolo 10,- € a možno aj menej. Hovorí sa, že úvraťová časť by mala byť sprevádzkovaná už počas letnej sezóny v roku 2013. Či to bude však to známe typické „hovorí sa, a skutek utek“, alebo sa tak stane ešte nie je v dohľade.

O ďalších informáciách o tejto či inej železničke alebo o rôznych veteranistických akciách vás budeme informovať v sekcii Aktuality na našej stránke. Preto sa staňte aj vy našimi návštevníkmi a sledujte aktuálne dianie okolo vás a buďte jedny z prvých, ktorý o tom budú vedieť.

Text: Martin Žarnovický
Foto: Martin Žarnovický (40 – 69; pred rekonštrukciou) a Dávid Štuller (01 – 39; po rekonštrukcií)

Komentárov

  1. Text je značně zjednodušující a situace je ve skutečnosti mnohem horší: obnovený úvraťový úsek se nepodařilo v uvažovaném termínu zkolaudovat a není jisté, zda a kdy na něm vůbec bude možno povolit veřejný provoz s cestujícími, takže úvahy o tom, kdo kterou část toho de facto „komplexu“ muzejních železnic bude provozovat, jsou zcela předčasné – jisté je jen to, že případný veřejný provoz určitě nebude „lokomotivní“, protože pro ten ta podivná obnova trati do podoby jakési „zahradní železnice v lese“ (používající místi podvalů jen většinou vůbec neimpregnovaných hranolků o průřezu 10 x 12 cm) rozhodně nevyhoví.

  2. Dobrý článok. Zážitky z kysuckej časti v rátane cik-cak trate som popísal v článku Svetový cik-cak klenot na Kysocko-Oravskom pomedzí. Tiež by som sa rád zviezol bez prestupovania na tejto trati. Vyzeralo to nádejne, ale školenie v Oščadnici padlo. Dúfam, že čo najskôr sa tam dostanem. gilbert

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.