Po stopách lanových dráh 11: Zrušená pozemná lanovka Praha – Letná

letna02PRAHA – Všeobecná výstava, ktorá sa konala v roku 1891 v Prahe priniesla pre Čechy celú radu dopravných noviniek. Okrem sprevádzkovania prvej elektrickej tramwaje v Čechách „zavinila“ výstava aj stavbu dvoch pozemných lanových dráh. Okrem známej lanovke na Petřín to však bola psotavená aj menej známa lanovka n Letnú. A to aj napriek tomu, že bola sprevádzkovaná ako prvá – 30. mája 1891. Dolná stanica tejto lanovky sa nachádzala pri dnešnom Švernovom moste (na dnešnom začiatku Letenského tunelu) a vedla viedla pri pohľade od rieky šikmo vľavo. Dole na ňu naväzovala koňka, hore už zmienená Křižíkova elektrická tramvaj.

Lanová dráha bola od samého začiatku budovaná ako dvojkoľajná, t.j. bez výhybiek. Rozchod bol 1 000 metrov, popričom podľa vtedajších zvyklostí bola uprostred položená Abtova ozubnica, používaná len pri brzdení. Na 109 metrovej trase bolo priemerné stúpanie 370 o/oo. Pohon bol zabezpečený na základe vodnej prevahy. pre jednu jazdu bolo treba zhruba 5 metrov kubických vody, čo pochopiteľne kládlo značné nároky na vodovod v hornej stanici. Pôvodne sa počítalo s prevádzkovaním lanovky len po dobu výstavy, ale nakoniec zostala v prevádzke aj naďalej. V roku 1900 prevzali prevádzku Elektrické podniky královského hlavného mesta Prahy, ktoré ood začiatku uvažovali o prestavbe na elektrický pohon – čo sa nakoniec zrealizovalo v roku 1903 podľa Křižíkovho návrhu. Z dôvodu nedostatku pracovných síl bola v roku 1915 prevádzka lanovej dráhy zastavená. Zariadenie lanovky však aj naďalej zostalo na svojom mieste. Po skončení I. svetovej vojny sa očakávalo !skotéô obnovenie jej prevádzky. Namiesto toho sa však v roku 1922 lanovka úradne zrušila. Dopravné zariadenie tu nezaniklo. Bol vypracovaný projekt na stavbu „pohyblivého chodníka“, ktorý sa podarilo vybudovať v rokoch 1924 – 1926 súkromným prevádzkovateľom. Išlo vlastne o zastrešený eskalátor, rovnakého princípu ako ten dnešný, avšak v tom čase ešte v primitívnej podobe s drevennými schodmi. Podľa nájomnej zmluvy mali eskalátor v roku 1935 do svojho majetku bezplatne získať dopravné podniky. Eskalátor sice s mnohými problémami prežil do tohoto roku 1935, takže ho dopravný podnik ešte (násilne) prevzal do svojho majetku, ale vzhľadom na katastrofálny stav bola prevádzka eskalátora 27. augusta 1935 zastavená. Zbytky technického zařízariadenia lanovky i eskalátoru boli  v rokoch 1949 – 1951 použité pri stavbe letenského tunela.

v súčasnosti je možné vidieť už iba zbytky oporných stien v hornej časti trasy. Viac informácií o tejto lanovej dráhe nájde v múzeu pražského dopravného podniku vo vozovni Střešovice, kde sa od jari 1997 nachádza verný model lanovky a okolia.

Technické parametre:

Typ lanovky: osobná pozemná lanová dráha kyvadlového systému s pevným uchytením 40-miestnych vozov (PL-40)
Rozchod: 1 000 mm
Prepravná kapacita: 920 osôb za hodinu
Šikmá dĺžka: 109 m
Prevýšenie: 38 m
Výkon hlavného pohonu: 2 x 38 kW
Priemer dopravného kolesa: 30 mm
Maximálna dorpavná rýchlosť: 1,2 m/s
Čas jazdy: 1,8 min, t.j. 108 s
Kapacita: 40 osôb
Počet vozov: 2
Výrobca: Ringhoffer
Zariadenie bolo v prevádzke v rokoch: 1891 – 1916
Rekonštrukcia prebehla v rokoch: 1902 – 1903 – rekonštrukcia pôvodného systému vodnej prevahy na elektrický

Autor: R. Bilek
Spracoval: Jaroslav Filo

Pridajte prvý komentár

Komentáre

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.